Testplattorna som placerats ut i havet. Foto: Anna-Lisa Wrange på IVL Svenska Miljöinstitutet

Båtnytt

Forskarrön: Silikonfärg kan vara bättre än kopparfärg

Silikonbaserad båtbottenfärg kan vara lika bra som kopparfärg – och kanske till och med bättre. Det visar nya forskningsrön från Chalmers.

Text: Elinor Karlin • 2022-12-19 Uppdaterad 2022-12-19

Kopparbaserat båtbottenfärg har länge dominerat marknaden, vilket tyvärr påverkar havsmiljön negativt. Men nu visar forskningsrön från Chalmers att det redan finns en värdig utmanare, fri från biocider: Båtbottenfärg med en bas av silikon.

– Det är väldigt tydligt att silikonfärgen fungerade precis lika bra, eller till och med bättre. Resultatet blev så bra att vi nu vågar gå ut och säga att det här kan vara ett fullgott alternativ till biocidfärg, säger Maria Lagerström, en av forskarna bakom studien. 

Testpanelerna placerades ut på tre olika platser i Sverige. Varje uppsättning innehöll paneler målade med silikonfärg, två olika kopparbaserade färger samt några helt omålade paneler. En uppsättning hamnade på Askö utanför Trosa, och de två andra i Lysekil respektive Strömstad. 

– Vi testade bland annat i Strömstad, och där var det ett oerhört tryck med påväxt. Sedan har vi ju inte testat överallt, i precis varenda småbåtshamn, men påväxten vid Strömstad är imponerade även med andra länders mått. De blåmusslorna är inte att leka med…

Historik: Alla vändor med olika båtbottenfärger

Panelerna låg i vattnet i ett år och fotograferades en gång i månaden. Fartygsfärgerna innehöll dessutom två ytterligare biocider förutom koppar, vilket gör dem ännu giftigare än vanlig färg för fritidsbåtar. Den silikonfärg från Hempel som användes valdes utifrån marknadsläget: Det fanns helt enkelt i princip inga produkter att välja mellan när studien inleddes. 

– Men vi kan se att den inte riktigt har blivit testad tillräckligt brett av fritidsbåtägare, och det vore kul om fler vågar prova nu när vi fått så fina resultat. Det är ju en sak att måla på paneler, och en annan sak att måla en hel båt. Det behövs också som incitament för färgföretagen att våga ta fram nya produkter. 

Testplattorna som placerats ut i havet. De svarta är målade med silikonfärger, de röda med kopparfärger och de vita är helt omålade. Foto: Anna-Lisa Wrange på IVL Svenska Miljöinstitutet

Så sent som i november släpptes faktiskt ytterligare en silikonbaserad färg från AkzoNobel International. Maria Lagerström hoppas nu att fler tillverkare rider på det här och att den silikonbaserade färgen får ett lyft. Det krävs dock en del arbete för att applicera färgen på en båt allra första gången, när flera lager måste målas på, vilket hon tror har gjort att fler drar sig för projektet. 

– Men har man väl gjort det arbetet så verkar det som att underhållsarbetet framöver blir mycket mindre. Den behöver inte skötas om varje år, tillverkaren utlovar bland två års hållbarhet. 

LÄS MER: Ny siliconfärg till båtbottnar

Det kommer regelbundet ut produkter på marknaden, med fina miljölöften. Hur ska man som konsument veta vad vi kan lita på?

– Det är väldigt svårt, det tyckte vi även när vi genomförde studien. Vi fick gräva väldigt mycket för att ta reda på vad som verkligen är i de här färgerna, det är inget som företagen måste delge heller. En del är företagshemligheter. Här har producenterna själva ett jättestor ansvar att se till att produkterna verkligen är hållbara, och att de gör ekotoxikologiska studier även om produkterna inte innehåller några biocider.


Text: Elinor Karlin • 2022-12-19
BåtnyttBåtbottentvättHavsmiljö
Rulla till toppen