Här kan det bli utrymme för alla slags turister. Visualisering: Helen & Hard

Båtnytt

Här kan militäranläggning bli vandrarhem

Vår kust kryllar av gamla bunkrar och försvarsanläggningar. I framtiden kan det bli möjligt att övernatta i en av dem – om man får igenom strandskyddsdispensen, det vill säga.

Text: Elinor Karlin • 2024-07-30 Uppdaterad 2024-09-10

Sydost Arkösund, i Sankt Annas skärgård, hittar vi Bergön. Under kalla kriget hyste ön som så många andra militär verksamhet, men i dag är verksamheten sedan länge borta. Entreprenören Håkan Mauritzon, i samarbete med Söderköpings kommun och Radar arkitektur, planerar att omvandla den gamla militäranläggningen på Bergön till ett turistmål.

– Jag vill bidra till en levande skärgård, samtidigt som projektet skapar arbetstillfällen i bygden, säger Håkan Mauritzon.

LÄS MER: Här testas fartyget vid en atomsprängning

Bergön har stått obebodd i många år, men spåren av Kustartilleriets närvaro är fortfarande tydliga. Den stora bunkern som sträcker sig fyra våningar ner under marken är ett av de mest imponerande inslagen. Mauritzon ser potentialen i detta och planerar att skapa ett Naturum, vandrarhem och små uthyrningsbostäder på ön.

– Att komma och besöka Bergön i framtiden ska handla om möten, med naturen, historia, arkitektur och olika människor. Min ambition är att skapa en plats för storytelling som delas av boende och besökare, året runt, säger han.

Bergön ligger i Sankt Annas skärgård, sydost om Arkösund. Illustration: Radar arkitektur
Drömmen är att stora delar av Bergön ska moderniseras. Illustration: Radar arkitektur

Genom att återanvända den gamla kustartillerianläggningen vill Mauritzon göra skärgården mer tillgänglig.

Bergön skiljer sig från de omgivande öarna genom de tydliga spåren av tidigare militär verksamhet, vilket underlättar projektets genomförande. Radar Arkitektur betonar vikten av att återbruka denna redan exploaterade plats.

– Ön bär, till skillnad från omgivande öar, tydliga spår av de sprängningar och byggnationer som skett här. Är det någonstans i skärgården denna typ av anläggningar kan passa är det här, säger Tobias Noborn, planeringsarkitekt på Radar.

LÄS MER: Allt om Sveriges första Stridsbåt 90-prototyp

Söderköpings kommun har påbörjat processen med att ansöka om planeringsbesked från Länsstyrelsen, eftersom vissa delar av Bergön behöver undantas från strandskyddet. Beskedet från Länsstyrelsen var delvis positivt, men uttryckte oro över privatisering av för stora områden.

– När det gäller frågan om riksintresse fick vi tummen upp, men strandskyddet är hårdare reglerat. Länsstyrelsen uttryckte en oro för att alltför stora ytor kommer att privatiseras, berättar Tobias Noborn.

Fokus ligger nu på att justera planerna för att passa bättre in i regelverket och minimera permanenta bostäder till förmån för tillfälliga besöksmöjligheter.

– För mig handlar det om att konceptualisera en plats och levandegöra den. Jag tycker att vi har lyckats så bra vi kunde. Nu går processen vidare, säger Håkan Mauritzon.


Text: Elinor Karlin • 2024-07-30
BåtnyttLäsvärtFörsvarsmaktenNyheter
Rulla till toppen