Tidigare under våren har plastkortet lanserat som alternativ till den klassiska blå boken. Nu är även appen här. Foto: NFB, Google play

Båtnytt

NFB lanserar intygsapp – vårens nyheter för förarintyg

NFB:s intygsapp har lanserats! Tiderna förändras och så även på sjön. I år är det flera nyheter för oss som har marina behörigheter. Här sammanfattar vi allt i en enda artikel.

Text: Elinor Karlin • 2022-04-14 Uppdaterad 2022-04-14

Intygsapp blir nytt alternativ

Nämnden för båtlivsutbildning (NFB) har lanserat sin intygsapp. 75 kronor kostar appen, som blir en digital variant av den blåa intygsboken. Basspråket är svenska, men appen är även översatt till tyska, franska, spanska och engelska för att vara användbar även i utlandet. Appen går att använda offline, men kräver internetuppkoppling och identifiering via mobilt bank-id vid de tillfällena som intygen synkas. Appen finns för både Apple och Android och heter ”NFB Båtintyg”.

– Det blir mer en kopia av den gamla pappersboken, förutom att du har den nedladdad i mobilen. Det blir precis samma sak, du kan bläddra mellan intygen, säger Anders Jonasson, kanslichef på NFB.

Den som saknar något intyg i appen är välkommen att kontakta NFB via mejl.

LÄS MER: Intygsboken blir ett plastkort

Blått intygskort ersätter bok

Från och med nu kommer man inte att dela ut några nya blå intygsböcker. I stället kommer de som tar sina första intyg att få beställa ett blått plastkort i stället. På det nya plastkortet finns alla behörigheter som utfärdas av NFB, likt ett körkort. När du tar nya intyg får du beställa ett helt nytt intygskort för att få behörigheten på pränt. Kortet kostar 150 kronor och du beställer det genom NFB:s egna sajt. Utrusta dig först med digitala kopior av din gamla intygsbok så att du kan bevisa vilka intyg du har rätt till. 

De gamla klassiska intygsböckerna är dock fortsatt giltiga och för den som vill fortsätta uppdatera intygsboken med stämplar och signaturer från nya intyg så ska det vara möjligt. 

Gräddfil till vattenskoterintyg

För att få köra vattenskoter efter den 1 maj 2022 måste man ha ett speciellt förarbevis och vara över 15 år. Det kräver en teoretisk och praktisk tvådagarsutbildning som är godkänd av Transportstyrelsen och avslutas med ett prov. Men alla båtägare som redan före den 1 maj 2022 har dokumenterad nautisk kompetens kan istället ansöka om förarbevis enligt övergångsreglerna. Det gäller den som har ett förarintyg för fritidsbåt, ett manöverintyg för högfartsbåt, ett kustskepparintyg eller en yrkesutbildning till fartygsbefäl. Övergångsreglerna upphör dock att gälla den 30 april 2023. Därefter måste alla som vill köra vattenskoter genomgå en vattenskoterutbildning.

LÄS MER: Ansök om vattenskoterkort – så gör du

Digital ansökan:

I Transportstyrelsens e-tjänst Vattenskoterförare bara att logga in med bank-id och ladda upp exempelvis en bild av rätt sidor i den blå intygsboken från NFB. Förarbeviset för vattenskoter kostar då 300 kronor, men om man vill ha det på ett speciellt plastkort tillkommer 200 kronor för kortet.

Analog ansökan:

För dig som inte har möjlighet att identifiera dig genom bank-id är det möjligt att skriva ut och skicka in en pappersblankett till Transportstyrelsen. Kontakta myndigheten för mer information.


Text: Elinor Karlin • 2022-04-14
BåtnyttLäsvärtFörarintygVattenskoter
Rulla till toppen