Välj rätt pump för fritidsbåtar. Foto: Kustbevakningen

Båtnytt

Nu gör KBV extra bränslekontroller

Var noga med att använda rätt bränsle! Under första veckan i juli kommer Kustbevakningen att göra särskilda kontroller för att se om fritidsbåtar följer de skatteregler som finns.

Text: Elinor Karlin • 2023-07-03 Uppdaterad 2023-07-03

Kustbevakningen meddelar att de tänker göra extra kontroller av bränslet i fritidsbåtar under vecka 27. Detta med syfte att få bukt på de privatpersoner som olovligen tankat med grön diesel.

– Kustbevakningen har inte utfört denna typ av kontroll på många år. Vi har märkt att det finns stor okunskap om regelverket både hos mackägare och privatpersoner och det är många som kontaktat oss med frågor, säger Stina Ternhagen på Kustbevakningen, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Grön diesel, blankdiesel och HVO100 – så skiljer de sig åt

Kontrollerna ska genomföras längs med hela Sveriges kust, samt i Mälaren och Vänern. Så kallat grön diesel är ett lågbeskattat bränsle får bara användas av yrkestrafik. Bränsleinnehållet är detsamma som vanlig marindiesel, men det har färgats grönt för att man visuellt ska kunna skilja på de olika bränslesorterna. Att tanka med fel bränsle är inte brottsligt, enligt Kustbevakningen, men den som blir påkommen kan tvingas betala en sanktionsavgift.

– Det är bra att Kustbevakningen nu har möjlighet att göra dessa kontroller. Det kommer att ge oss en bättre bild av hur reglerna efterlevs, säger Titti Campalto på Skatteverket.

LÄS MER: Gröndiesel ska bli blå

FAKTA: Då får du använda grön diesel

Ett fartyg får drivas med lågbeskattat märkt bränsle om det används för transport av passagerare eller varor mot ersättning, offentliga myndigheter, frivilliga försvarsorganisationer, sjöräddning, brandövervakning och liknande verksamhet.

Du får inte ha märkt bränsle, även kallad färgad diesel eller grön diesel, i tanken på din båt om båten är mindre än 12×4 meter. Större fartyg, även kallade skepp, får använda märkt bränsle, men när skeppet används för privat ändamål ska du deklarera och betala skatt för bränslet.

(Källa: Kustbevakningen samt Skatteverket)


Text: Elinor Karlin • 2023-07-03
BåtnyttbränsleKustbevakningen
Rulla till toppen