Andrew Bedwell har börjat experimentera med storleken på den nya båten. Foto: Facebook/Big C Atlantic Challenge

Båtnytt

Nytt försök att rita en minibåt – efter tårfyllda misslyckandet

Hans första försök att korsa Atlanten i en minimal segelbåt misslyckades. Nu hoppas han på ett nytt försök om två år.

Text: Elinor Karlin • 2023-06-16 Uppdaterad 2023-06-16

Småbarnspappan Andrew Bedwell från Storbritannien skulle slå världsrekord i att segla över Atlanten i en så liten båt som möjligt. Men, drömmen gick bokstavligen i kras mot den hårda kajen precis när han skulle ge sig i väg på sitt stora äventyr. Men nu har han förhoppningar om att kunna starta på på nytt.

LÄS MER: Han korsar Atlanten i 1,5 meter lång båt

Den 27 maj skulle han ge sig i väg på sin resa över havet i en egenritad 1,5 meter lång segelbåt. Det gick inte att sträcka ut hela kroppen i båten, och under den 90 dagar långa överfarten planerade han att leva på hemgjorda energibars. Men, i samband med avfärden insåg han att båten tog in vatten och vände tillbaka. Dagen efter hade hela båten vattenfyllts vid bryggan, och när de skulle lyfta upp båten så gick den sönder av vikten och förstördes mot kajkanten.

– Jag är så ledsen. Jag vet inte vad jag ska säga till alla som har stöttat och hjälpt mig. Big C finns inte mer, hon kommer inte att kunna fortsätta det här, och inte jag heller, berättade Andrew Bedwell själv i tårar.

LÄS MER: Rekordbåten skrotas efter lyftskada – Atlantsegling inställd

Årets rekordförsök är nu inställt – båten Big C är alldeles för förstörd för att sjösättas igen. Men bara dagar efter katastrofen meddelar Andrew Bedwell att han börjat rita på en ny båt.

– Vi har samlat ihop alla bitar vi kan från den gamla båten. Det här är inte slutet, jag har ryckt upp mig. Vi har redan börjat med en ny design, så det kommer att bli en ny design.

Han hoppas på att vara redo för ett nytt försök om två år ungefär, och söker nu genom sin Facebooksida båtkonstruktörer som kan hjälpa honom att rita en ny båt. Han hoppas nu att göra båten något rymligare på insidan, höja friborden och utöka däcksytan för att ha mer utrymme för solceller.

– Men den kommer inte bli lika vacker som den förra, säger Andrew Bedwell.


Text: Elinor Karlin • 2023-06-16
BåtnyttAndrew BedwellAtlantseglingRekord
Rulla till toppen