Båten testades utanför Irland i februari tidigare i år. Foto: Youtube/Big C Atlantic Challenge

Båtnytt

Rekordbåten skrotas efter lyftskada – Atlantsegling inställd

Med en 1,5 meter lång båt tänkte han slå världsrekord. Men trots att han räddade båten från att sjunka så tog äventyret slut innan det startade på grund av ett mycket olyckligt lyft.

Text: Elinor Karlin • 2023-06-02 Uppdaterad 2023-06-16

Brittiska Andrew Bedwell planerade att slå världsrekord: Han skulle korsa Atlanten i den kortaste segelbåten någonsin. Endast 1,5 meter lång var den specialbyggda segelbåt vid namn Big C som han själv varit med och ritat. Det fanns inte utrymme att sträcka ut fötterna, och resan beräknades att ta över 90 dagar. Han förberedde sig alltså inför tre månader i sittande position.

Men den storstilade avresan i slutet av maj fick ett mycket snöpligt slut. Den 27 maj kastade han och Big C loss från en kanadensisk ö, med mål att segla till brittiska Cornwall. Med sig ombord hade han en femliters vattendunk som fylls med hjälp av watermaker, och en stor kvantitet hemmagjorda, vakuumförpackade energibars. Men ganska snart anade han att det var något som inte stämde med båten.

– Jag upptäckte en vatteninträngning ute till havs vilket oroade mig, så jag valde att vända tillbaka av säkerhetsskäl, berättar Andrew Bedwell i en video på sin Facebooksida.

TV: Han korsar Atlanten i 1,5 meter lång båt

Och det visade sig vara ett klokt beslut – även om det fick ödesdigra konsekvenser. De lämnade båten vid kajen och när de kom tillbaka nästa dag hade hundratals liter vatten trängt in i skrovet, som var nära att sjunka. De tog det snabba beslutet att försöka lyfta båten, men lät bli att sätta lyftstropparna under skrovet. I stället förankrade de lyftstropparna i delar monterade på båtens däck. Men båten höll inte för den enorma vikten som vatteninträngningen innebar och gick sönder mitt i lyftet. Båten föll ner på kajen och totalförstördes.

Andrew Bedwell är i tårar när han berättar om händelsen:

– Jag är så ledsen. Jag vet inte vad jag ska säga till alla som har stöttat och hjälpt mig. Big C finns inte mer, hon kommer inte att kunna fortsätta det här, och inte jag heller.


Text: Elinor Karlin • 2023-06-02
BåtnyttAndrew BedwellAtlantenAtlantseglingRekord
Rulla till toppen