18 dagar tog det för Karin Wimark och hennes skeppskamrater att korsa Atlanten. Foto: Privat

Långsegling

Årets ARC går mot sitt slut: “Fantastiskt”

Soluppgångar med nybakta frallor, cirkelträning på däck, actionfylld segling och nätter under den ändlösa stjärnhimlen. Så sammanfattar Karin Wimark sina 18 dagar på Atlanten.

Text: Elinor Karlin • 2022-12-16 Uppdaterad 2022-12-20

18 dagar på öppet hav. Årets upplaga av ARC, Atlantic Rally for Cruisers, är snart avslutad och det börjar bli dags att sammanfatta upplevelsen för deltagarna. Vi har pratat med Karin Wimark, som befann sig ombord på katamaranen Tranquility, en Excess 15 på 46 fot. När vi pratas vid så befinner hon sig på Martinique, på segling i väntan på avslutningsceremonin.

Hur har du haft det?

– Jag har njutit så mycket mer än jag kunde föreställa mig. När jag såg land så vände jag mig om och tittade ut mot havet, jag var inte riktigt redo ännu. Det har varit en fantastisk upplevelse. 

Hur har seglingen gått?

– Vi hamnade i ett läbälte på slutet, typ en vecka låg vi mest bara och guppade. Vi fick också hjälpa en annan båt som hade fått rigghaveri, så då avbröt vi vår egen tävling. Vi blev tillkallade för att bidra med diesel, så att de kunde ta sig den sista biten. Vi själva körde också för motor de sista fem dagarna. 

LÄS MER: Atlantrace med egen båt – så gör du

Hur tyckte du det var att segla över Atlanten under ARC?

– Det var en stor fördel, det var fantastiskt att vi var som ett nätverk av båtar som kunde hjälpas åt. Så fort något hände, så fick alla reda på det och man fick hjälp. Det var en känsla av att aldrig vara ensam, även om det inte hände oss något allvarligt. 

Karin Wimarks vakt hade hundpasset, och seglade varje natt mellan midnatt och 04. Foto: Privat

– Veckan vi hade i Las Palmas var också superrolig. Alla som ligger i hamnen preppar för samma sak och det blir en gemenskap på bryggan. Och så var det en del after sail-kvällar, festligheter, utbildningar. Det var en kul och bra uppladdning för det hela. Skulle jag göra om det här så skulle jag gärna göra det inom “Arcen”, det känns seriöst och tryggt. 

Kan du peka ut några höjdpunkter under seglingen?

– Höjdpunkterna var definitivt alla de många små stunder till havs, som inte var så jättemärkvärdiga. Den första veckan var det stjärnhimlen och vintergatan. Eller att vakna upp till att någon bakar bröd. Sedan har man en superhärlig stund med soluppgång, nybakta frallor, tystnaden. Och seglingen i början, när vi vågsurfade i 20 knop.

TV: Så förbereder du båten inför ARC

Hur har ni fördrivit tiden?

– Vi tränade tillsammans varannan dag. Vi har också badat mycket, till slut kändes det lite som vardag. Jag tyckte aldrig att det blev tråkigt. Det var så skönt att vara bortkopplad i den rytmen som blir efter ett tag till havs, jag skulle lätt göra det igen. 

Det låter som en dröm! Fanns det några bottennapp?

– Inte på det stora hela. Det var lite tungt att inte sova en hel natt på 18 dagar, men när man väl kom upp så var det bara att köra. Vi höll på att tappa ett segel i vattnet men det gick bra. Som lite nybörjare så kunde jag uppleva en känsla av att jag är ganska liten – men jag var i goda händer. 

Du har mest seglat charterseglingar innan, vilket även den här turen var. Vad tyckte du om det?

– Det är ett bra sätt att göra den här typen av resor och få chansen att lära sig av duktiga seglare. Det är så mycket grejer på en båt, alltifrån elektronik till motorer, och all den kunskapen behövde vi inte ta ansvar för som resenärer. De har ju också skött allt det praktiska, med anmälningar, förberedelser och att hålla koll på båten. Att man är med i “Arcen” är ytterligare en faktor, där arrangören har säkerhetskrav på båten. Men alla tidigare charterseglatser jag har gjort så har vi bara varit ombord, utan krav. Nu har jag varit en i besättningen och förväntats att hjälpa till. Jag har lärt mig mycket mer om segling. 

Men nu är ni alltså ute och seglar i Karibien? Du har inte tröttnat?

– Nej, absolut inte. Vi låg i hamn i tre dygn, och sen kände jag mig ganska redo igen. Vi valde att sticka ut och segla nu veckan som varit och fram till helgen. Det här är ju kul på ett annat sätt, det handlar om att upptäcka Karibien.


Text: Elinor Karlin • 2022-12-16
BåtnyttAtlantsegling
Scroll to Top