Bränslepriserna fortsätter vara en källa till oro. Foto: Averater/Wikimedia Commons

Bränslepriserna

Ont om diesel – kan höja priserna ännu mer

Fluktuerande bränslepriser har nu blivit vardag och det svider allt mer att fylla dieseltanken. Nu varnar Energimyndigheten för att priserna kan fortsätta stiga.

Text: • 2022-10-14 Uppdaterad 2022-10-14

Drivmedelspriserna fortsätter att vara ostadiga och den senaste veckan har vi sett både upp- och nedgångar i prissättningen. Så lär det bli även i fortsättningen. Ett stramare utbud på diesel kan få priserna att fortsätta öka, enligt Energimyndigheten. Det rapporterar Ekonyheterna i Sveriges Radio. De logistikproblem som Europa har drabbats av ses som ett problem, kombinerat med att raffinaderikapaciteten är begränsad i Europa.

– Diesel är en mer efterfrågad produkt jämfört med bensin och har en stor efterfrågan just nu. Utbudet kan halka lite efter”, säger Jessica Alenius, vd på drivmedelbranschens organisation Drivkraft Sverige, till Ekot.

EU har godkänt att Sverige ska få slopa energiskatten på diesel och bensin under en begränsad period, men när det kan komma att ske är ännu oklart. Det kan gynna dieselpriserna med upp till en krona i prissänkning, och bensinpriserna med en sänkning på upp till tre kronor. Men trots att att efterfrågan är fortsatt stor på drivmedel så tror inte Jessica Alenius att det tunnare utbudet kommer att resultera i någon direkt brist på marknaden.

– Nej, den bedömningen gör inte vi, att det blir någon brist. Däremot så kommer vi nog tampas med högre priser.


Text: • 2022-10-14
BåtnyttbränsleBränsleprisernaDieselutombordare
Scroll to Top