media-w-svanevit

Klassiska båtar

Princess Svanevit redo för sjösättning

Den klassiska träbåten Princess Svanevit skulle sätta Sverige på kartan som båtbyggarland på 30-talet. Nu är hon tillbaka i Östersjön och det är äntligen dags för henne att bli blöt igen.

Text: Elinor Karlin • 2022-06-28 Uppdaterad 2023-04-03

Den klassiska båten 12mR S2 Princess Svanevit sjösätts igen den 29 juni. Båten kom i sjön första gången 1930 och beställdes i samband med KSSS hundraårsjubileum, av förläggaren och entreprenören Erik Åkerlund. Sedan dess har hon tillbringat många år i utlandet och det var 65 år sedan hon senast låg i Östersjön. Praktiskt Båtägande har följt Princess Svanevit sedan återkomsten i ursprungslandet. Nu har hon fått en rejäl översyn och en omfattande renovering på Stockholms båtsnickeri i Fisksätra utanför Stockholm, som pågått sedan hon kom tillbaka till Sverige 2017.

– Segelyachten Princess Svanevit representerar ett kulturarv som är sorgligt okänt här i Sverige, trots att vårt land genom tiderna varit ett av de världsledande inom klassiskt båtbyggeri, säger Charlotte Hellman, ordförande i Stiftelsen Princess Svanevit, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Miljardärens unika ögonsten tillbaka i Sverige – nu ska hon totalrenoveras

Princess Svanevit sjösätts onsdag 29 juni i Fisksätra, och allmänheten har kunnat boka plats för att titta på. De platserna blev dock snabbt fullbokade. I nuläget är hon skrovfärdig, och väntar fortfarande på att få en motor på plats. Inredningen har under våren visats upp på Liljevalchs och inte heller den är monterad just nu.

– Projektet Princess Svanevit arbetar för att öka intresset om det världsunika kulturarv som hon och alla våra andra klassiska träbåtar representerar. Projektet drivs ideellt och vi vill att hon ska betraktas som hela Sveriges båt, säger Charlotte Hellman.


Text: Elinor Karlin • 2022-06-28
BåtnyttBåtar med anorTräbåtYacht
Rulla till toppen