Recensionerna på Google play och Appstore varierar - precis som de historier som kommer in till oss på redaktionen.

Båtnytt

Recensioner: Så tycker PB:s läsare om Skippo

I våras bytte den klassiska gratis sjökordsappen Eniro på sjön både ägare och kostym och heter numera Skippo. Med 850 000 nordiska användare är det många som har hunnit testa den nya appen och efter första säsongen vill våra läsare sammanfatta upplevelsen.

Text: • 2023-08-22 Uppdaterad 2023-08-24

Eniro på sjön användes av hundratusentals som ville ha gratis sjökort i mobilen eller webbläsaren. I dag har appen och webbapplikationen bytt ägare och heter numera Skippo, och därmed har den fått en rad nya funktioner som ska kunna underlätta och utveckla båtlivet. Men med nya funktioner kommer också barnsjukdomar. Vi har frågat våra läsare hur de själva har upplevt den första säsongen med en av Sveriges absolut mest använda navigationsappar.

Precis som PB:s egen testpilot Nils Ahlén så är de flesta väldigt nöjda med appen. I skrivande stund (augusti 2023) så har drygt 70 procent av våra läsare svarat att de är positiva. 15 procent har inte hunnit testa den ännu. Men vi har också fått in några kommentarer från läsare som är mindre nöjda med vissa funktioner, och de publiceras här i denna artikel. Alla insändare har kommit in under augusti 2023.

Jag beslutade att ge Skippo en chans till. Men den är värre att navigera efter än vad jag kom ihåg. Använder en ganska ny iPad Air.

En farlig sak: Genom att ALLT är upp och ner med ”sjökortet roterar” så är även sjömärken det. Tänk er att marscha i cirka 23 knop och alla kardinalmärken är upp och ner! Kan göra ont.

Linjen som man följer när man lagt en rutt är ganska grov och ligger över kartinformation såsom djupsiffror och brohöjder. Det finns inga justerbara avståndsringar eller justerbar fartvektor (som visar var man är om tex 1 minut) från egen position. Namn på öar och annat ändrar storlek från små till jättestora vid minsta zoomningsförsök.

Det här är bara några av sakerna jag retar mig på. En app som tex Seapilot är hästlängder före när det enbart gäller att navigera. Alla andra saker runt omkring är Skippo bra på.

/Larry

Jag seglar i Öresund. Eftersom Skippo endast täcker halva sundet så är appen helt meningslös här nere.

/Peter L

Mycket kompetent navprogram med härlig layout och Hydrografica till bra pris. Finns dock en stor brist som vi tycker har blivit än värre i år, det är att Skippo tappar GPS signal vid låg fart <2 knop. Detta resulterar i att båten stannar upp på kortet.

Låg fart krävs förutom vid stiltje i svårnavigerade områden. Så då behöver man sin plotter fortfarande (Raymarine).
Min bedömning är att det inte är knutet till hårdvaran och signalstyrka (Ipad air senaste OiS) utan just till frånvaro av fart, eller möjligen både och.
Påtalat till supporten som inte tror det beror av deras mjukvara.

/Anonym

Jag använder mest Skippo för att planera sightseeingturer och tider de ska ta. Stor nackdel jämfört med gamla Eniro på sjön är att det är krångligare att ändra sin hastighet (eller så är det bara nåt jag missat).

Nu har man en profil för båten där man anger båtens (max/marsch-?) hastighet och sen räknas rutter och tider ut från det. Jag vill på ett enkelt sätt kunna testa ”om jag kör den här rundan i 6 knop tar det 2 h” och sen ändra till 8 knop och jämföra, utan att gå in och ändra båtens grundinställningar.

/Martin

Hamninformationen har försämrats och är helt undermålig/obefintlig för vissa områden, t.ex. för Mälaren. Gäller både naturhamnar och gästhamnar.

Ankarvakt. Man borde kunna välja cirkel med radie mindre än 30 meter och/eller kunna valfri form i stället för cirkel för bevakat område.

För övrigt vill jag ge positiv feedback också. Skippo-appen är suverän när man planerar en rutt med ”Skapa-rutt”-funktionen och enkelt får planerad distans för rutten. Sen har jag också noterat att sjökorten i appen är betydligt mer uppdaterade än mina papperssjökort och mina plottersjökort.

/Mälarseglare

Jag läste er minitest av Skippo och har en kommentar/varning. Det gäller offline-kartorna.

Jag har Skippo installerat på en platta som inte har SIM-kort och därmed ingen ständig uppkoppling utan jag laddar ner ett antal områden i plattan innan jag ger mig av. När  jag låg i skärgården i somras upphörde kartorna att fungera helt utan förvarning, appen sa att jag måste uppdatera kartorna.

Kontaktade Skippos support som svarade att dom vill vara säkra på att man har den senaste version av korten. Dessutom, när jag senare hittade ett WiFi så laddar appen ner hela kartan igen, inte bara en uppdatering. Att ladda ner ett par GB på ett gästhamns-WiFi tar ett tag…

Jag använder jag appen enbart för planering, kör med plotter och sjökort för navigeringen, men om någon väljer att förlita sig på Skippo kan det bli väldigt trist om korten bara lägger av.

En lösning kunde vara att appen säger till att det är dags att uppdatera men inte att den slutar att fungera. Det borde också gå att lösa så att enbart uppdateringarna laddas.

/Peter I

Skippo är fantastiskt bra. Jag skulle vilja ha den i plotterformat så att jag kan använda den i mina Raymarineplottrar.

Kan betala en tusenlapp!

/Janne

Använde Skippo på semestern men upplevde appen som instabil. Ibland började den panorera helt planlöst trots god gps-signal. När man sökte skippo-båtar så kraschade appen hela tiden.

Många gånger när man ville få förslag på en rutt mellan två punkter så hittade den ingen rutt utan föreslog att man skulle lägga in fler punkter eller flytta punkter till djupare vatten.

Skulle aldrig våga lita på den för navigering.

/J

Om den fungerat stabilare hade den varit ett utmärkt komplement till ordinarie navigation, men tyvärr för mycket buggar kvar att fixa.

Att utvecklarna har semester mitt i högsäsongen när problem rapporteras är ingen bra kundsupport.

/P

Har kört med Skippo från Göteborg till Puttgarden och för mig har den fungerat felfritt. Asnöjd. Finns väl någon bugg här och där och U/I kunde varit lite smartare men jag skulle säga en solid 4.9/5

/D

Kör Skippo på Android/Samsung, både två olika plattor och en mobil. Upplever också att stabiliteten försämrats betydligt sedan Eniro På sjön. Skippo verkar mer intresserade av att visa upp massvis av funktioner, som absolut är bra, men tyvärr på bekostnad av stabiliteten i den grundläggande funktionen som verkligen var bra i Eniro På sjön. Kommer fortsätta köra den som komplement till plotter och hoppas den blir bättre, inte då med fler funktioner primärt utan buggfri. Kör Pro och Hydrographica-versionerna.

/K


Text: • 2023-08-22
BåtnyttApparSkippoTeknik
Rulla till toppen