När Björn Wahlinder installerade moderna system för navigation och övervakning i den här stålbåten användes bland annat en chipsdator och Open CPN. Allt kopplas till flera instrument, två pc-skärmar, plotter och surfplatta. Foto: Johan Cooke

Gör det själv

Uppkopplat båtliv – en livsstil här för att stanna

Oavsett om det är för nytta eller rent nöje har it-utrustningen funnit sin plats ombord. Björn Wahlinder arbetar med marina it-lösningar.

Text: Johan Cooke • 2023-08-21 Uppdaterad 2023-08-21

Med papperssjökort, kompass och en säker båt kan du färdas långt utan hjälp av it. Det gjorde vi för bara några decennier sedan. Men numera är de flesta av oss bekväma och vana att ha surfplattor, nätverk och bredband hemma. Det vill vi ha i båten också. Främst för bättre navigering och för att kunna styra och övervaka olika funktioner ombord. Men även för att titta på film och annan strömmad media. Förutom klassiska instrument – som tankmätare, voltmätare och motorstatus – integreras även nätverk för navigation och strömförsörjning. Moderna givare och instrument i systemen bidrar till noggrannare mätning och tydligare information. Korrekt bränslemätning och status på batteribanken är två exempel. 

Allt fler funktioner i båten kan idag styras och övervakas från tv-soffan hemma, till exempel belysning, nivåvakter, inbrottslarm med kameror och grundstötningslarm när båten är uthyrd. Men då krävs en pålitlig internetuppkoppling. 

– Installera inte tekniska produkter och system bara för att det är hippt. I praktiken har du kanske ingen nytta av vissa lösningar. Det kan bli dyrt och drar mycket ström, säger Björn Wahlinder som driver företaget Nätbjörnen, nischat mot it-relaterade lösningar i fritidsbåtar och större fartyg.  

Om du till exempel bara vill starta din dieselvärmare på distans behöver du inte investera i ett dyrt och avancerat styrsystem. En modern dieselvärmare från Eberspächer eller Webasto kan startas och stängas av med en app i din smarta telefon via internet, bland annat med produkterna Easystart eller Module Timer Air. 

LÄS MER: 7 fräscha prylar inför båtsäsongen

Steg ett är att sätta ett pristak på it-investeringen ombord, framhåller Björn Wahlinder. Först ska du rangordna det du måste ha och sedan vad du vill ha, menar han.

– Om det visar sig att du saknar någon produkt eller system ombord kan du istället skaffa det inför nästa båtsäsong, säger Björn Wahlinder. 

”It ombord ska enbart utgå från vad du verkligen måste ha. Till syvende och sist är det naturen och vila som fritidsskepparen och besättningen ska uppleva till sjöss”, säger Björn Wahlinder som driver företaget Nätbjörnen.

 Trots att mobilmasterna står som spön i backen är Sveriges geografiska yttäckning ändå inte hundra procent. Täckningsgraden varierar även mellan operatörerna. I till exempel naturhamnar, omsvept av hög terräng, saknas ibland mobiltäckning och internetåtkomst. Samma sak gäller om du till exempel ska åka till Åland. 

 – En 4G-router, exempelvis Rut 240, är då bra att ha. Från den kan du koppla in en Poynting Omni-21-antenn för 4G/LTE och 5G med 4×4 Mimo. Ju högre upp antennen monteras, desto bättre blir täckningen. På segelbåtar placeras antennen på masttoppen för att få mobiltäckning och internet, från farvattnen runt Stockholm hela vägen till Åland och även en bra bit på trippen till Gotland, säger Björn Wahlinder. 

En sådan installation kan de flesta göra själva, menar han. Priset för lösningen, inklusive kabel, är ungefär 6 000 kronor. I routern använder man ett tvillingkort till sin mobiltelefon. Med en router ombord kan fler användare dela på bandbredden i ett abonnemang. En klar fördel.

För att styra och övervaka olika funktioner ombord finns kompletta allt-i-ett-system. Händiga personer kan även själva sätta ihop mindre och billigare system med olika saker ombord. På webbplatsen styrahem.se finns olika produkter, bland annat av fabrikatet Shelly som styrs med en app och blåtand. Du kan montera prylarna i vanliga IP 65-eldosor. Om en router finns ombord går det även att bygga Shellylösningar som styrs över internet.  

En teknikintresserad person kan även bygga vissa marina lösningar, baserade på en så kallad enchipsdator. Den innehåller en dator med CPU, arbets- och programminne, integrerat med stödfunktioner och olika typer av I/O-enheter på en och samma kiselbricka. Det finns små lådor att köpa som enchipsdatorer kan placeras i. 

I enchipsdatorn, som kan kopplas till flera instrument, pc eller surfplatta, går det även att installera Open CPN. 

– Med Open CPN och andra program i datorn kan du utgå från dina egna it-behov ombord. Enchipsdatorn är billigare i inköp och strömsnålare än en pc och Mac. Men det tar lite längre tid att lära sig programmera den än andra datorer, säger Björn Wahlinder. 

Open CPN är en gratisprogramvara (som Linux) för navigation och planering. Men sjökorten måste köpas separat. 

– Open CPN har stöd för både raster- och vektorkort och gps och gör det möjligt att koppla in andra enheter och system, säger han.

Från en pc eller Mac installeras Linux som operativsystem i enchipsdatorn. När man därefter startar enchipsdatorn påminner skrivbordet om Windows. Sedan installeras Open CPN. Det finns ett flertal olika Linuxdistributioner att välja på.


Text: Johan Cooke • 2023-08-21
Gör det självGör det självTeknik
Rulla till toppen