Genom att lägga på lagret får man vindpilar och övrigt väder för 48 timmar framåt. Prognoserna står norska Yr för. Hydrographicas sjökort ingår i den dyrare versionen och återfinns inom de gröna ramarna.

Teknik

Efter första säsongen: Så tycker PB:s testpilot om Skippo

Folknavigationsappen Eniro på sjön har blivit uppköpt och vidareutvecklad. Nu heter den Skippo, och vi har testat vad den går för.

Text: Nils Ahlén • 2023-08-17 Uppdaterad 2023-08-24

Sedan ganska länge har vi kunnat använda oss av program som Seapilot, Navionics och Eniro på sjön för att navigera med telefoner och surfplattor. Det är ett billigt sätt att få digitala sjökort, och en läsplatta som fungerar för ändamålet kan fås för några tusenlappar. Den lilla haken är möjligtvis att surfplattan har minst fyra nackdelar mot en plotter: den tål inte väta speciellt bra, den är inte alltid ansluten till en strömkälla och kan därför bli urladdad, solblänk gör att det kan vara svårt att se skärmen samt att den lägger av helt när den blir för varm. Med de orden från en navigationslärare kan konstateras att apparna för mobil och surfplatta bara är ett komplement till sjökorten som så klart alltid ska finns ombord.    

Vi har tittat närmare på Skippo, ett ganska nytt och offensivt bolag. De köpte i höstas appen Eniro på sjön, som Eniro lanserade 2010. Eniro på sjön var kanske framför allt en budgetversion, med sina fria sjökort, men mycket har hänt sedan dess. 

För dem som tidigare betalat för Eniro på sjön är det bara att kliva ombord på Skippo, abonnemanget löper nämligen vidare utan förändringar. Det som är köpt som tillval på Eniro gäller även på Skippo. Allt som behövs är sedan en mobiltelefon eller en läsplatta som klarar av att ta emot gps-signaler, vilket i stort sett brukar innebära att det ska finnas en kortplats för SIM-kort. Skippo kräver mer resurser än Eniro. På vår gamla läsplatta gick det inte att ladda ner Skippo, så vi får nöja oss med den gamla versionen av Eniro tills vi har råd med en ny platta. IOS 13 eller Android 7 krävs för att få det hela att fungera.

LÄS MER: Så tycker PB:s läsare om Skippo

Vad är då nytt med Skippo? Förutom designen ska appen även vara snabbare och väderinformationen är rejält utvecklad. Dessutom ska hamninformationen vara utökad, både gällande naturhamnar och gästhamnar. Eftersom den typen av information är aktuell under extremt kort tid hoppas man på att den ”community” som använder appen ska rapportera in förändringar så att den hålls aktuell. Det går att rapportera fel och att ladda upp bilder direkt i appen. Dessutom ska det gå att boka plats i gästhamnen från appen.

AIS finns som tillval. AIS är en möjlighet att se andra båtar utrustade med en transponder och alla större fartyg. Dessutom har Skippo en egen AIS-funktion där alla som har lagt in sin båt syns för andra användare av appen. Någon riktig AIS-mottagare finns givetvis inte, utan signalerna kommer från internet. Detta varnas dock för när man säger att det är en ”inspirationstjänst”. Man blir inte synlig för andra båtar som inte har Skippo påslagen. Att se andra fartyg med AIS kräver internetuppkoppling, och viss information kan vara flera minuter gammal. Inget för finlir i tätt trafikerade områden alltså! Du kan också dela din position via sms eller liknande.

LÄS MER: Skippo-grundaren: ”Man får en digital morfar, som kan lära en allt om det lokala båtlivet.”

Autorutt fungerar så att start och mål anges på kortet. Appen räknar sedan fram bästa färdvägen efter djup och höjd. När rutten är beräknad syns den på kortet med distans, hur lång tid det tar efter den fart som matats in samt till och med bränsleförbrukning. Givetvis går det lika bra att lägga in en rutt manuellt. Den kan sedan användas på en platta eller telefon eller för att via en länk koppla upp den till plottern ombord. Perfekt att sitta hemma i glöggmyset på juldagen och planera för sommarens färder och sedan bara sticka iväg efter sjösättning med platta eller plotter. Kolla så att appen inte har valt ett helt tokigt spår innan du drar i väg i 40 knop! Du kan också använda appen som en loggbok där alla gamla spår sparas. Dessutom dyker samma sjökort upp på datorns stora skärm hemma för den som vill få en mer överskådlig bild.

Väder är alltid intressant för den som är på sjön. Här är det bara att klicka på kortet för att få väderprognosen eller välja funktionen som visar vindpilar för några dagar framåt. Prognoserna kommer från norska Yr. För den som gillar att ligga på svaj finns ankarvakt, som går att ställa in på en radie mellan 30 och 200 meter. Kan vara tryggt för den som vill vara säker på att båten inte draggar. Det kanske är för mycket begärt men funktionen fungerar inte om man tar jollen iland, utan bara när appen finns i båten. 

Kort 1 används av den som kör efter sjökort, och där finns alla sjökortssymboler med. För de elektroniska korten kan dock symbolerna se ut nästan hur som helst – bra då att här finns en lättillgänglig symbolförklaring.

Priser Skippo 

Basversionen – Gratis
Proversionen – 179:-/år
Pro + Hydrographica – 378:-/år

En app av den här typen kräver, till skillnad mot en plotter, både tillgång till gps-signal från satelliterna och internettäckning. För den som är orolig att hamna utanför internettäckningen går det att ladda ner kartor över områden med dålig täckning och använda offline. En smidig och enkel procedur, och det är enkelt att kolla vilka kartor som laddats ner.

”Man överbord” är väl kanske den enda riktiga bristen med den här appen. På navigationskurserna instrueras skepparen ombord att visa resten av besättningen var den här knappen sitter. Ett tryck på knappen dokumenterar för all del inte var personen i vattnet befinner sig men är den position som ska meddelas till sjöräddningen. Då är det dåligt att denna knapp ligger dold bakom en annan knapp och syns först efter att man skrollat ner lite. Väl där ges latitud och longitud och en uppmaning om att ringa 112 eller använda kanal 16 på vhf. En bild på var du befinner dig sparas under bilder och ska sedan kunna skickas vidare. Men då är det faktiskt lättare att bara klicka på kortet och skicka den positionen vidare. Det ska dock sägas att det här är en funktion som Skippo själva jobbar vidare med. Förhoppningsvis blir det bättre relativt snart.

LÄS MER: Sjökortsappen byter namn – och får nytt innehåll

Det finns tre olika versioner av appen: den som är gratis, den som kallas för Pro och en variant med Hydrographicas sjökort och flygbilder. Gratisappen är som tidigare bara ett sjökort. Sjökorten som ingår är Sverige, Norge och Finland – Danmark finns som tillval. Med Pro får man funktioner som hastighet och kurs, ruttplanering, väder och ankarvakt. Den dyraste versionen med Hydrographica ger tillgång till deras sjökort och flygbilder. Hydrographica är ju de här fantastiskt detaljerade sjökorten över många av Sveriges kustavsnitt endast anpassade för båtsporten. De är dessutom utmärkta med gröna ramar på kortet så det är lätt att se var de finns.

Vi har provat appar för plattor i många år, och det är bara att konstatera att det här är det bästa vi sett hittills. Det finns många genomtänkta funktioner – själva kommer vi garanterat att använda de överskådliga vindprognoserna och säkert lägga en och annan rutt. Redan för flera år sedan gav vi Eniro på sjön stämpeln ”bra köp” vid ett test av navigationsappar, och den här är ytterligare förbättrad. Dessutom får man Skippo till ett pris som totalt sett för den dyraste versionen ligger bra många hundralappar under närmsta konkurrent. Det var bara det där med ”man överbord” då …

Publicerad i sin helhet i Praktiskt Båtägande nummer 8-2023

Du som är prenumerant kan läsa hela artikeln på Flipp.

VILL DU LÄSA MER?

Bli prenumerant

Vi guidar dig till de bästa upplevelserna på sjön och ger dig kunskaperna att sköta om din båt på bästa sätt.


Text: Nils Ahlén • 2023-08-17
TeknikApparNavigationSkippoTeknik
Scroll to Top