Skippo har grundats av Richard Setterwall, Fredrik Oscarson och Felix Erhardt. Foto: Pressbild

Appar

Skippo-grundaren: ”Man får en digital morfar, som kan lära en allt om det lokala båtlivet.”

Båtlivsföretaget Skippo köpte Eniro på sjön och nu ersätts appen med efterträdaren Skippo. Grundaren och vd:n Fredrik Oscarson berättade om företagsidén, köpet av Eniro på sjön och planerna för den nya appen.

Text: Fredrik Olsson • 2023-04-21 Uppdaterad 2023-08-17

Relativt nystartade båtlivsföretaget Skippo köpte i höstas Eniro på sjön, och i dagarna har det släppts en ny version av appen, som hädanefter kommer att heta just Skippo. Den ska innehålla en del nya funktioner, och annat som tidigare endast ingått i betalversionen är numera en del av gratiserbjudandet. Men användarna kommer att känna igen sig, lovar företaget, som backas av ett koppel namnkunniga investerare.

Företaget består av ett gäng båtlivsälskare och vd:n Fredrik Oscarson är inget undantag. Han ligger ute många helger och flera veckor per sommar i en båt som enligt egen utsago egentligen är alldeles för liten för honom och barnen. Genom åren har han funderat mycket på olika sätt att förenkla båtlivet på, och kom bland annat fram till att olika digitala hjälpmedel skulle kunna underlätta mycket.

– Jag har drivit digitalbyrå och överhuvudtaget jobbat mycket med digitalisering genom åren. När jag har varit ute med båten har jag känt att jag saknat vissa digitala hjälpmedel. Så mitt engagemang springer ur viljan att göra båtlivet enklare. Det är alldeles för höga trösklar för att som nybörjare ge sig in i båtlivet idag.

LÄS MER: Sjökortsappen byter namn – och får nytt innehåll

När Fredrik Oscarson var nybörjare fick han lära sig själv – han hade det inte med sig hemifrån.

– Jag hade ingen förälder eller morfar som kunde lära mig allt om det lokala båtlivet. Det har jag fått lära mig på egen hand.

Ibland har lärdomarna kommit den hårda vägen, som när han som kanske något naiv 23-åring köpte sin första båt tillsammans med en kamrat. Det blev en ganska dyrköpt historia. Men trots det fastnade han för båtlivet redan den första säsongen.

De mest grundläggande kartfunktionerna är helt tillgängliga, precis som tidigare. Några funktioner kräver att man skapar ett gratis användarkonto, och ytterligare några ligger bakom betalvägg.

Nu vill han att andra ska få chansen till en digital båtlivsmorfar genom Skippo. Appen med samma namn är det första steget på vägen. Men tanken är inte att i första hand konkurrera med de stora drakarna, utan enligt Fredrik Oscarson ska deras app vara det folkliga, prisvärda alternativet, precis som Eniro på sjön alltid varit.

– Vi erbjuder hjälp med att planera, navigera och logga. Vi vill ta det engagemang som finns i båtvärlden och digitalisera det.

LÄS MER: Detta är förarlösa båten som kör bättre än du

Som ett exempel på det engagemanget berättar han om det stora gensvaret de fått när de bett användare av Eniro på sjön om hjälp med förslag på förbättringar och information om vad som har fungerat dåligt tidigare.

– Vi hade en svarsfrekvens på 40 procent, vilket är nästan unika siffror i sådana sammanhang.

Som resultat har hundratals användare bidragit med detaljerad information. Ett önskemål som återkommit och som Fredrik Oscarson själv känt behov av, är möjligheten att kunna se väderprognoser direkt i appen. Annat som kommit upp är realtidsinformation om var man bäst tömmer septiktanken i närheten, och aktuellt pris och dito bränsletillgång på sjömackar. Det är på gång, ”förhoppningsvis redan till den här säsongen”.

Appen ska fortsätta vara gratis i grundutförande, men för funktioner som kurs och fart över grund, trippmätare, att spara kartor offline samt rutter med waypoints får man betala 179 kronor per år. Förhoppningen är att tillräckligt många av de cirka 850 000 användare (Skippos uppgift) som laddat ner Eniro på sjön ska vilja betala för extra funktioner.

På frågan om det är den enda tänkta inkomstkällan, eller om Skippo på sikt planerar att dela användarinformation med tredje part, svarar Fredrik Oscarson att det inte är något de planerar för.

– Möjligen kan det i framtiden finnas möjlighet att för eget bruk exempelvis använda uppgifter om ens båtliv i kommunikation med försäkringsbolag, verkstäder eller andra. Men det ska vara på eget initiativ.


Text: Fredrik Olsson • 2023-04-21
BåtnyttApparNavigationSkippoTeknik
Scroll to Top