Det är aldrig för sent att lära sig segla. Att gå en kurs är en bra början. Foto: Tåve Jernmark

Båtnytt

Seglarskolor för vuxna i sommar

Oavsett om du är nybörjare eller bara behöver fräscha upp kunskaperna så finns det en seglingskurs för dig. Utbudet av vuxenkurser har ökat på senare år.

Text: Tåve Jernmark • 2024-04-04 Uppdaterad 2024-04-19

Allt fler är intresserade av att lära sig mer om segling, och under de senaste åren har antalet kurser för vuxna ökat markant. Deltagarna är allt från nybörjare till vana båtägare som vill förbättra sina kunskaper för att maximera seglarglädjen. Andra önskar en aktiv semester med trevlig samvaro med vänner eller nya bekant­skaper. Oavsett tidigare erfaren­heter och syfte finns det flera olika typer av seglarskolor att välja mellan i svenska vatten.

Kursveckor som kombineras med sol och bad på varmare breddgrader är populära men gör naturligtvis ett större avtryck i plånboken än dem som genomförs på hemmaplan. Ett annat alternativ är de vuxenseglarskolor som många segelsällskap och båtklubbar driver parallellt med sin ungdomsverksamhet. Det passar också för dem som vill gå en kortare kurs eller en kurs som är utspridd under några veckor.

Syskonen Marc och Mika Sellbom tycker att seglarkursen, förutom kunskaper, ger nya vänner och kontakter eftersom flera av kursdeltagarna bor på båtarna under veckan. Foto: Tåve Jernmark

Många föreningar erbjuder dessutom kvällsträning med instruktörer och säkerhetsbåt tillgänglig någon dag i veckan, vilket gör det möjligt att öva på sina kunskaper efter kursen. I undervisningen används i regel jollebåtar eller mindre kölbåtar, och det finns flera fördelar med att börja med dessa typer av båtar.

– En liten båt ger ett snabbare gensvar. Det märks fortare när man gör rätt, vilket gör att den är ett bra läroredskap, säger Anna-Lena Nilsson som är seglingsinstruktör på Sundsvall-Njurunda båtklubb.

Föreningen har, precis som flera andra föreningar, köpt in 606:or som är en två- eller tremansbåt med fast köl. Trots sin litenhet har den alla de segel som en stor båt har, vilket gör att deltagarna får möjlighet att träna på alla moment och hantera alla olika tampar.

Ur ett säkerhetsperspektiv är det bra att lära sig segla ut och in i hamnen, tycker paret ­Kaij-Fransson som går en veckas kurs i Ljungskile med sina två barn för att kunna hyra segelbåt under sommaren. Foto: Tåve Jernmark

Även 2-krona används på flera seglarskolor. Det är en stabil jolle med centerbord och med storsegel och fock. Båten rymmer tre personer och har ett dubbelbottnat skrov som håller fötterna torra.

Att istället öva på en båttyp som är lik den man har eller planerar att införskaffa kan också vara bra. De flesta privata aktörer erbjuder helgkurser eller veckolånga kurser på större kölbåtar. Fördelen med en större båt är att man övar mer på samarbetet under seglingen. En av dessa är Gunnars seglarskola i Ljungskile, några mil norr om Göteborg. Hit kommer hela familjer med olika erfarenhet av segling, de som har seglat i många år eller är nybörjare.

Björn-Axel Johansson driver Gunnars seglarskola i Ljungskile som sedan starten har haft drygt 12 000 kursdeltagare. Foto: Tåve Jernmark
Gunnar Vidal har seglat tidigare, men går kurs för att fördjupa sina kunskaper och på så sätt göra seglingen ännu roligare. Foto: Tåve Jernmark

Familjebåten Smiling 28 med fyra kojplatser används i undervisningen och deltagarna har möjlighet att bo i båten under hela kursveckan. All segling genomförs inomskärs, i viken mellan fastlandet och Orust, vilket ger relativt lugnt vatten. Under de 50 år som seglarskolan har bedrivit verksamhet har över 12 000 deltagare lärt sig navigering, seglingsteknik och tilläggning utan hjälp av motor. Men det finns annat än praktiska kunskaper som behöver hanteras för den utan tidigare seglingserfarenhet.

– Den största utmaningen för nybörjare är rädslan, så det är det första vi börjar jobbar med. För att det ska kännas tryggt och inte för komplicerat seglar vi bara i halvvind till att börja med. Kryss och läns tar vi efter det, förklarar ­Björn-Axel Johansson, instruktör och seglarskolans ägare.

Under en intensivkurs i segling lär man sig även väjningsregler, att sköta båten, göra knopar och hur man samarbetar bäst under seglingen. Foto: Tåve Jernmark

Många seglarskolor ger möjlighet att ta NFB:s seglarintyg, i samband med kurs, som ger en bekräftelse på att man har tillräckliga kunskaper för att segla en kölbåt. På Vind o vatten på Dalarö i Stockholms södra skärgård går det att ta seglarintyg 1–3. Båtarna som används är de mellanstora Linjett 35 och Arcona 36 som rymmer fyra deltagare tillsammans med en instruktör i varje båt. Under sommarhalvåret finns det både dagskurser och helgkurser att välja mellan.

Som en av få arrangörer erbjuder den här seglarskolan dessutom kurstillfällen för endast kvinnor. Ulrika Lewander, som är instruktör och en av dem som driver företaget, upplever att intresset för kvinnogrupper är stort och berättar om tidigare deltagare som har seglat med familjen i många år men aldrig har fått ta rodret.

– Faktum är att det fortfarande finns gamla könsroller kvar i seglingsvärlden, och många kvinnor som kommer till oss har varit med om män som inte låter dem göra något i båten.

För den som är nyfiken på att segla ännu större båtar driver Svenska Kryssarklubben seglarskola med grupper för vuxna. Alla kurser utgår från Göteborg och är antingen dags-, helg- eller veckolånga och innehåller både teori och praktik. I kurspriset ingår helpension, och det finns flera rutter att välja mellan.

På Svenska Kryssarklubbens seglarskolor används tvåmastade fartyg och seglingen blir av naturliga skäl annorlunda jämfört med i en fritidsbåt. Foto: Svenska Kryssarklubben
Kryssarklubben har också kurser specifikt för unga vuxna. Foto: Svenska Kryssarklubben.

De båtar som används i undervisningen är tvåmastade träfartyg, mellan 22 och 29 meter långa, med ett 30-tal kojplatser. Att segla ett fartyg skiljer sig mycket från en fritidsbåt, och av den anledningen kan det finnas mycket att lära även för den rutinerade seglaren.

Seglarskolor finns alltså från norr till söder, och det finns möjlighet att välja en form av kurs som passar ens eget intresse. Eftersom segling är friskvård går det dessutom att använda friskvårdsbidraget, för dem som får sådant av sin arbetsgivare, till de flesta kurserna. Viktigt att komma ihåg är att det aldrig är för sent att börja segla.


Text: Tåve Jernmark • 2024-04-04
BåtnyttLäsvärtNavigationSegelbåtSeglarskolaSeglingSeglingskursVuxenkurs
Rulla till toppen