Murarna runt Pukholmen syns på satellitbild, men i verkligheten är de betydligt svårare att upptäcka. Foto: Elinor Karlin, Google Maps
Sjökort från Hydrographica stoppas: ”Kan skada totalförsvaret”
Trots att 50 båtar går på grund här varje år så ser sjökorten likadana ut som alltid. Nu vill Hydrographica göra nya kort i området – men det får de inte.
Den lilla ön Pukholmen, norr om Rindö i Stockholms skärgård, kan tyckas se ut som en bra ö att glida förbi. Men under ytan lurar förrädiska stenmurar som byggdes för hundratals år sedan i försvarssyfte. Murarna är inte utmärkta och symbolerna i sjökortet är relativt ovanliga vilket orsakar många grundstötningar varje år. Nu rapporterar tidningen Skärgården om att den privata sjökortstillverkaren Hydrographica visat intresse för att göra tydligare sjökort över området – vilket stoppas av Sjöfartsverket.
– Då det sjökort Hydrographica vill sprida är betydligt mer detaljerat än det sjökort som finns idag över området görs bedömningen att det kan medföra skada för totalförsvaret, kommenterar Sara Eriksson, presschef på Sjöfartsverket, till tidningen Skärgården.
LÄS MER: Så får du plottern att larma för fartbegränsning
De de vill göra är att lyfta fram en muddrad passage som finns i ytterkanterna på en av murarna. Passagen går att skymta på satellitbilder över området. Hydrographicas kartograf Jesper Sanell tycker att beslutet från Sjöfartsverket är överraskande. Det finns inga restriktioner i området mot vare sig båttrafik eller undervattensaktiviteter, och enligt tidningen Skärgården berättar även Sjöassistans att området är orsak till att ett 50-tal båtar går på grund här varje år.
– Vårt inskickade underlag bygger enbart på Sjöfartsverkets egna data och spridningsgodkända flygbilder från Lantmäteriet, som är sekretessgranskade av Lantmäteriet. Det finns ju möjlighet för Sjöfartsverket att be oss ta bort viss information för att kunna ge oss spridningstillstånd, det har skett vid flera tillfällen tidigare, men nu nekas vi helt, säger han till Skärgården.
Text: Elinor Karlin • 2024-01-19
Båtnytt • Läsvärt • Navigation • Sjöfartsverket • Sjökort • Stockholms skärgård