Sammanställningen ligger genom Google Maps.

Båtnytt

Så får du plottern att larma för fartbegränsning

Oklara hastighetsskyltar som täcks av buskar på land? Peter Björk från Ekerö tröttnade på osäkerheten som kan råda kring hastighetsbegränsningar till sjöss. Nu har han sammanställt Stockholms hastighetsregler digitalt.

Text: Joakim Hermansson • 2022-05-09 Uppdaterad 2022-05-09

Det kan vara näst intill omöjligt att hålla koll på exakt var i våra skärgårdar som olika hastighetsbegränsningar börjar och slutar, liksom vilka datum eller tider de gäller och vilka eventuella undantag eller specialregler som avser olika slags fartyg. Inte ens i sjökorten, varken papperskort eller elektroniska, framgår hastighetsbegränsningarna särskilt tydligt. I alla fall inte om man får tro Peter Björk från Ekerö väster om Stockholm.

Peter Björk. Foto: Privat

– Det finns inget enkelt sätt att veta var en hastighetsbegränsning börjar och slutar. Skyltarna som ibland är gömda bakom buskar är det enda som verkligen kan hjälpa, fastslår han samtidigt som han inte tycker att ens skyltarna alltid räcker till.

– Nej, man måste köra upp bredvid skylten för att se om begränsningen endast gäller fartyg över tolv meter eller ett speciellt datum. Och för att veta när man kommit ut ur ett begränsningsområde så måste man titta bakåt och hoppas att man ser skylten som stod för dem som kommer i motsatt riktning.

Peter Björk är scoutledare i Träkvista Sjöscoutkår och frivillig sjöräddare på SSRS station Munsö/Ekerö samt håller utbildningar inom navigation och då framför allt höghastighetsnavigering. Han har nu ägnat mycket tid åt att via exempelvis Länsstyrelsernas förordningar samla in fakta kring hastighetsbegränsningar, som sammanställts med hjälp av Google Maps.

– Ett användningsområde är att man exporterar de delar av kartorna man är intresserad av och sedan importerar man det som boundaries i sin plotter. Man kan aktivera larm så att man blir förvarnad då man närmar sig ett hastighetsbegränsat område, tipsar han.

Peter Björk hoppas nu att fler vill engagera sig i att dokumentera hastighetsbegränsningarna på sjön, så han har ”open-sourcat” det hela via Github på github.com/PeterBjork12/Hastighetsbegr_SvenskaVatten.

– På detta sätt kan vem som helst lägga till andra delar av Sverige och hjälpa till att rätta och uppdatera det som jag redan har gjort, säger han.


Text: Joakim Hermansson • 2022-05-09
BåtnyttNavigationPlotterSjökort
Scroll to Top