Det är de mest kustnära områdena som står inför en ommätning. Foto: Elinor Karlin

Sjökortslyftet

En miljard kan sjömätningen kosta

Sjöfartsverket har tidigare ansökt om 100 miljoner kronor för att kunna mäta grunda vatten i Sverige – men nu står det klart att de förväntar sig att lägga tio gånger så mycket pengar på projektet.

Text: Elinor Karlin • 2022-06-03 Uppdaterad 2022-06-03

En miljard kronor blir notan, hoppas Sjöfartsverket, när de mätt klart i grunda vatten. Det framgår i verkets interna tidning Sjörapporten. 

I den hemställan de tidigare skickat in till regeringen, tillsammans med Lantmäteriet, föreslår de att projektet ska finansieras med 100 miljoner kronor om året, i tio år. Sjöfartsverket har tidigare annonserat, bland annat i ett pressmeddelande, att de skulle ansöka om 100 miljoner kronor under en treårsperiod. 

LÄS MER: Därför blir sjökorten annorlunda – kritiserat lyft

Men nu rapporterar tidningen Skärgården att den summan bara ska täcka förarbetet, och att ingen sjömätning ska pågå under den perioden. Miljardnotan finns bara redovisad just i Sjörapporten, med orden: ”Sjöfartsverket […] har skickat in ett förslag till regeringskansliet på cirka 100 miljoner kronor per år i tio år”, men exakt vad det kan komma att kosta totalt är det ingen som vet ännu.

– Därför skickar vi in hemställan för att kunna utföra en förstudie som både kommer ge oss svar på lämpliga metoder och även en estimerad kostnad, säger Fredrik Strömbäck på Sjöfartsverket till tidningen Skärgården. 

Sjöfartsverket har det senaste året fått kritik för sin revidering av sjökorten i projektet Sjökortslyftet. Anledningarna till revideringen är många, men bland annat har det att göra med att landhöjningen gjort många djupvärden på sjökorten inaktuella. Dessutom är stora delar av Stockholms skärgård uppmätt senast på 1800-talet med handlod, och man vill i den senaste revisionen ta höjd för de osäkerheter det kan innebära. Svenska Båtunionen och Svenska Kryssarklubben har båda gått ut med rekommendation till sina medlemmar att de ska undvika att köpa de nya sjökorten.


Text: Elinor Karlin • 2022-06-03
BåtnyttSjökortSjökortslyftet
Rulla till toppen