En täckställning behöver inte kosta massor av tusenlappar, om du är villig att lägga ned lite tid. Foto: Johannes Nordemar

Båtnytt

Stadig täckställning för hundralappar

Kan det verkligen vara möjligt att få en stabil täckställning för under tusenlappen? Vi visar hur du kan bygga en bra ställning med hjälp av vanliga avloppsrör från byggvaruhuset.

Text: Johannes Nordemar • 2019-09-21 Uppdaterad 2023-09-12

Denna text publicerades i Praktiskt Båtägande nummer 10-2019.

Att köpa en täckställning i aluminium kan vara ganska kostsamt, även till en mindre båt. För en sexmetersbåt handlar det om 2 500–4 000 kronor, beroende på fabrikat på aluminiumrören. Även den som väljer den billigare nykomlingen Easytecs variant, i plastkomposit med en bågformad överliggare, får lägga ut runt 3 000 kronor, men då ingår även en 240-grams presenning. Så vilka möjligheter finns för båtägare som vill komma billigare undan? Ett alternativ är förstås att bara dra en presenning över båten med stöd av en överliggare i trä. Men då försvinner ofta möjligheten att kunna få ståhöjd och utrymme att jobba under. Det är också svårt att få avrinningen bra och det finns risk för slitage på båten om något kollapsar. 

Visst finns det fördelar med en aluminiumställning, det är inget snack om det. Materialet är lätt och starkt, med lång livslängd. Den som har en större båt och har tänkt behålla den länge kan mycket väl göra klokt i att investera i en sådan. Det är ju ändå bara en bråkdel av båtens värde. 

LÄS MER: Vintersäsongen är här – men har du täckt båten ordentligt?

Men att kunna specialanpassa bygget helt efter eget behov lockar, liksom möjligheten att spara minst ett par tusenlappar som kan läggas på något annat. 

För att det ska vara värt besväret vill vi hamna väl under halva priset gentemot billigaste motsvarande aluminiumställning. Därför sätter vi målet att handla in allt material för vår specialanpassade täckställning för under tusenlappen. Självklart ska den även vara återanvändbar.

Vanliga avloppsrör som installeras i hus är egentligen idealiska för att bygga en täckställning. De är slagtåliga och lätta. De har en tätslutande gummipackning i muffänden som ger en låsning när de monteras ihop. De kan köpas i både byggvaruhus och lågprisvaruhus, men framför allt – de tillverkas i extremt stora serier och är därför jättebilliga. Ett T-rör i 50 millimeter dimension kostar runt 20 kronor och ett tvåmetersrör med muff cirka 40 kronor, hos exempelvis Bauhaus. Skulle en rördel försvinna kan du i princip köpa en ny i närmaste köpcentrum. 

Vi har valt att bygga en ställning med fyra benpar som fästs i pulpit, pushpit och grabbräcken. Sedan har vi kompletterat med två korta parallellförstärkningar och kryssband för extra stabilitet. Totalpris 995 kronor. Hur många och hur långa rördelar som behövs är individuellt och beror på båtlängd, detta är bara ett exempel.


Text: Johannes Nordemar • 2019-09-21
BåtnyttHöstupptagning
Rulla till toppen