Bränslet ska gå att använda i alla dieselmotorer, men det är inte alla motortillverkare som godkänt det ännu. Foto: Max Hermansson/Unsplash

Båtnytt

Tillfälligt billigare att tanka HVO100

Fram till midsommar kan du köpa fossilfritt diesel på en sjömack i Stockholms skärgård – till samma pris som vanlig diesel. Det meddelas i ett pressmeddelande.

Text: Elinor Karlin • 2022-06-09 Uppdaterad 2022-06-09

Dyvik Marina i Stockholms skärgård sänker priset på det förnybara bränslet HVO100. Från 1 juni och fram till midsommar kommer bränslet att ha nästan samma pris som vanlig diesel på marinan.

– Vi vet att de flesta båtägare vill vara med och bidra till ett mer hållbart båtliv men drar sig för att tanka HVO100, antingen på grund av priset eller för att de inte vågar ersätta den vanliga dieseln trots att det inte är några problem. Nu vill vi göra det lättare för dem att prova på och blir sannolik även billigast i Sverige på HVO100 säger Patric Borén, vd på Dyvik Marina, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Sjömack med fossilfria bränslen på gång

HVO100 är ett bränsle som ska vara producerat av förnybar råvara, som vegetabiliska och animaliska fetter, och bränslet har stora likheter med vanlig fossil diesel. Enligt tillverkaren ska bränslet gå att använda i alla typer av dieselmotorer, men godkänns än så länge inte av alla motortillverkare. I Volvo penta-motorer ska det dock vara fritt fram.

– Att byta till en förnybar diesel ger flera positiva effekter. Lokalt slipper du lukten och släpper ut mindre föroreningar i det vattnet. Globalt minskar du CO2-utsläppen så mycket att det blir i nivå med eldrift, säger Henrik Fridholm Marknadschef på Energifabriken, som distribuerar och säljer biodrivmedel till kunder i Sverige och Norge.

Bränslet ska reducera utsläppet av växthusgaser med 80-90 procent och det är fritt fram att blanda med den fossila diesel som är kvar i tanken. Dyvik Marina ligger innanför Ljusterö, i Österåkers kommun.


Text: Elinor Karlin • 2022-06-09
BåtnyttFossila bränslenHVO100Miljö
Rulla till toppen