Hasse Rydahl, mäklare på Karlbergskanalens marina, meddelar att flödet av båtar har varit lugnt under hösten. Foto: Elinor Karlin, Privat

Båtnytt

Trots konjunkturläget – folk behåller båten

Få begagnade båtar säljs – men det är också få som har velat sälja. Så sammanfattar båtmäklarna höstens säsong.

Text: Elinor Karlin • 2022-12-28 Uppdaterad 2022-12-29

Året som gått har präglats av stora osäkerheter i världsekonomin, och redan i våras förutspådde branschens mäklare att det var många som skulle få svårt att behålla de båtar som köptes in under pandemin. Men effekterna uteblev, berättar Hasse Rydahl, mäklare på Karlbergskanalens marina.  

– Men det har varit väldigt lugnt, både på försäljning och på inflödet av båtar. Det är jättekonstigt, jag vet inte hur vi ska tolka det här. Det första man gör sig av med är väl lyxkonsumtion… 

En sak som kan ha påverkat är det faktum att säsongen för båtförsäljning infaller förhållandevis tidigt på året. Hasse Rydahl tror att den ökade inflationen och ränteläget inte hunnit ge så dramatiska ekonomiska effekter på hushållsekonomin att båtlivet hade hunnit påverkas nämnvärt.

– Både jag och mina kollegor trodde att många skulle försöka göra sig av med sina båtar, men det hände inte. Samtidigt jobbar vi i en bransch där folk vill ha semester, man vill ut och resa. Så dyrt som det är just nu så kanske folk vill stanna hemma i sommar. Då lägger man pengarna på båten i stället för att resa till Grekland. Det är vad vår finanspartner spår. 

LÄS MER: Mäklaren: “Vi har fått bra tillväxt i båtlivet”

Just finansieringen spelar förmodligen också stor roll för båtförsäljningen. Hasse Rydahl beräknar att ungefär 40 procent av deras kunder finansierar sina båtköp med lån. Många belånar sig till maxbeloppet på 80 procent.

– Vi har inget officiellt snittvärde på båtarna vi säljer, men en vanlig summa är nog 300 000–400 000. Det blir rätt mycket pengar när räntan går upp. Vi började året med att erbjuda 1,95 procents ränta och nu kan vi knappt erbjuda 5 procent… 

Kommer man få igen pengarna om man behöver sälja sin båt nu?

– Ja, men det beror ju på när man köpte. Precis som med fritidshus och bostadshus. Tyvärr är det nog så att vissa kommer att lida ekonomisk förlust. 

Men trots de osäkra tiderna som väntar så tror Hasse Rydahl ändå att folk kommer välja att fortsätta att åka båt. 

– På något sätt så finns det alltid både köpare och säljare, det gäller bara att priserna ska anpassa sig. De här goda åren som vi mäklare har haft, det är bara att glömma. Sedan påstås det att båtbranschen ligger tungt i lager och det kommer ju att påverka priserna också. 

– Men det är ju tur för oss som jobbar med begagnat att vi har fått in så många nya båtägare under pandemin. De är i första fasen och de kommer ha behov av att byta båt. Det hade varit värre att få den här krisen innan pandemin.


Text: Elinor Karlin • 2022-12-28
Båtnytt
Rulla till toppen