Hasse Rydahl på Karlberg Marin. Foto: Karlberg Marin

Begagnatmarknaden

Mäklaren: ”Vi har fått bra tillväxt i båtlivet”

Coronasommaren 2020 fick Sverige vackert stanna hemma och många var de som valde att skaffa båt i svenska vatten. På bryggan förutsattes det att de nyas båtintresse skulle bli kortlivat, och att båtarna skulle säljas så fort flyget till Grekland började gå igen. Två år senare har så gott som alla restriktioner släppt. Men vad har nu hänt med båtarna?

Text: Elinor Karlin • 2022-06-15 Uppdaterad 2022-06-15

– Vi har haft två helt galna säsonger, det kan ingen annan påstå. Vi sålde allt som flöt, det har varit helt hysteriskt. Vi har mer än dubblat försäljningen under 2020 och 2021. Men det är fortfarande bra efterfrågan på båtar, även om det är mindre volym nu, säger Hasse Rydahl, båtmäklare på Karlbergs marin i Stockholm. 

Så vad har hänt med coronabåtarna?

– Vi har fått tillbaka väldigt få av de båtarna vi sålde. Det som har hänt är snarare att en del har kommit tillbaka och bytt båtar, både uppåt och nedåt i storlek och layout. Det verkar som att vi har fått en bra tillväxt av människor till båtlivet, säger Hasse Rydahl. 

GUIDE: Följ besiktningsmannens checklista inför båtköpet

Rimligtvis säljs det bara dyrare båtar hos mäklare, och Hasse Rydahl konstaterar att han inte har större koll på de äldre och billigare båtarna som ofta lockar lite mer osäkra förstagångsköpare. 

– Men om man tittar på dyrare och större båtar så har vi färre till försäljning än vad det brukar vara såhär års. Nu måste vi vara lite mer aktiva för att få in båtar till försäljning och det är ett tecken på att de flesta är nöjda och tänker ha båt i år också. 

Däremot tror han att det förändrade ekonomiska läget och de höjda räntorna kommer att påverka båtägandet. Till hösten spår han en ökad försäljning av båtar igen. 

– Många köper med hjälp av finansiering och det blir många tusenlappar i månaden på en produkt som de kanske inte använder så mycket som de trodde. Men å andra sidan trodde vi att coronaköpare inte skulle förstå utan ledsna när första fakturan från varvet kom, men jag upplever det inte som att vi träffar någon som tycker att det är för dyrt än så länge. Jag tror att folk är bitna, har man kommit ut i skärgården en första gång så vill man fortsätta ha det här… 

Begagnatguide: 5 bra moderna salongsbåtar

Vanligtvis är det främst små daycruisers de säljer innan midsommar men i år har alla typer av båtar varit på marknaden tidigt. Vissa båtar såldes på land redan i vintras. Och visst har leveransproblemen gynnat begagnatmarknaden, bekräftar Hasse Rydahl. Nu tar de in lite äldre båtar än vanligt för att klara av att tillfredsställa intresset på marknaden. 

– Jag tycker att det är svinkul att vi nu har fått en föryngring i båtlivet. Det märker man och det är verkligen något vi behöver. Nu kanske båtklubbsstofilerna snart kan kliva åt sidan.


Text: Elinor Karlin • 2022-06-15
Båtnyttbegagnat
Rulla till toppen