Erik Ryttervik, Stockholm Marin. Foto: Stockholm Marin

Båtnytt

Försäljningen sjunker – men från höga nivåer

Försäljningen har sjunkit – men från extremt höga nivåer. Och det är tydligt att de som en gång börjat vara på sjön vill fortsätta med det. Det är sammanfattningen av mäklaren Erik Ryttervik, mäklare på Värmdöbaserade Stockholm Marin.

Text: Elinor Karlin • 2022-06-15 Uppdaterad 2022-06-15

Det har varit ett par extrema år för båtförsäljningen. Hur ser det ut nu?

– Det är ju lite lugnare men det går fortfarande bra. Vi ligger i paritet med 2020, år 2021 var ju absolut bättre på alla sätt, både i antal och i värde på båtar. Nu är vi dock i övergången mellan att säljaren värderar sin båt till ett högre pris, och det är vår uppgift att se till att säljare och köpare har samma uppfattning om värdet på båten, säger Erik Ryttervik på Stockholm Marin, en Värmdöbaserad båtmäklare, säger Erik Ryttervik. 

GUIDE: Följ besiktningsmannens checklista inför båtköpet

Hur har det då gått för coronabåtarna?

– Det vi har märkt är att det inte är så många som köpte coronabåtar som vill sälja. De som köpte båt 2020 vill nu byta upp sig till en ny båt. De som säljer, det är de som ska byta upp sig, eller så är det äldre människor som vill göra en exit. En del gör nu en sämre affär eftersom att båtar har gått ner lite sen förra året. Och så har vi relativt många förstaångsköpare i medelåldern som har hus eller lägenhet, som har ekonomi att belåna sig. 

Vad hör ni på bryggorna, vill folk stanna i Sverige eller tänker de resa utomlands?

– Vi har hört lite blandade åsikter, men det känns som att folk är lite mer benägna att hålla i sina pengar. Många förstagånsköpare är högt belånade. Generellt här på marinan förra året så var det mycket spring här ute dagtid, vilket hade att göra med att man jobbade hemma mycket mer. Nu är det helt dött, folk är tillbaka på kontoret, och så har inte vädret varit så roligt på helgerna. Det har varit mer som tidigare, att folk kommer ut på kvällarna och tittar på båt i stället för att vara här och flanera. 

Begagnatguide: 5 bra moderna salongsbåtar

Vad tror ni, hur kommer det förändrade ekonomiska läget att påverka båtlivet?

– De som redan har båt och är inne i båtlivet, de kör på som vanligt. Men det blir nog färre som väljer att testa på just nu, i alla fall bland de större familjebåtarna. Men vi har inte märkt av en så stor nedgång i försäljning som vi trott. Många kundgrupper är starkare än vi trodde.


Text: Elinor Karlin • 2022-06-15
Båtnyttbegagnat
Rulla till toppen