Från 1 maj krävs förarbevis för att få köra vattenskoter. Foto: Joakim Hermansson

Vattenskoterkort

Tusentals vill ha vattenskoterkort

Intresset för att skaffa förarintyg för vattenskoter har varit enormt. Nu uppmanar Transportstyrelsen intresserade att lägga sina ansökningar tidigt.

Text: Joakim Hermansson • 2022-04-05 Uppdaterad 2022-10-11

Sedan Transportstyrelsen öppnade vattenskoterwebben för ansökan om det nya obligatoriska förarbeviset för vattenskoter har ansökningarna strömmat in. I början av mars hade omkring 12 000 ansökningar beviljats, medan 2 300 ansökningar väntade på att handläggas. Handläggningstiden är för närvarande cirka fyra veckor, och Jonathan Stillman på Transportstyrelsen uppmanar alla som vill söka att göra det i god tid före den 1 maj, som är det datum då förarbeviset krävs för att få framföra vattenskoter.

Dessutom har mängden utfärdanden av förarintyg på båt ökat markant, vilket man på Nämnden för båtlivsutbildning (NFB) ser som ett resultat av intresset för vattenskoter. Anders Jonasson, kanslichef på NFB, uppskattar att mängden utfärdade förarintyg har ökat med 40-50 procent.

Förarbeviset för vattenskoter kan ses på och hämtas via Transportstyrelsens tjänst vattenskoterwebben, medan den som beställt ett plastkort får vänta på det till senare under våren. Mer info transportstyrelsen.se.


Text: Joakim Hermansson • 2022-04-05
BåtnyttFörarbevisFörarintygVattenskoter
Rulla till toppen