Från och med 1 maj förra året behövs behörighet för att få köra vattenskoter. Foto: Mateusz Klein/Unsplash

Vattenskoterkort

30 april blir sista chansen för vattenskoterkort på gamla meriter

Sedan 1 maj förra året är det obligatoriskt med förarintyg för den som vill köra vattenskoter. Men än så länge gäller den övergångsperiod som gör att du kan slippa gå kursen om du redan har vissa behörigheter.

Text: Elinor Karlin • 2023-04-04 Uppdaterad 2023-04-14

Den 1 maj förra året blev det obligatoriskt med förarbevis för den som vill framföra vattenskoter. För att få förarbevis behöver du ha genomgått en utbildning och genomgått ett godkänt prov. Men – under ett års tid har särskilda övergångsregler gällt, och den som har nautiska behörigheter sedan tidigare har möjlighet att ansöka om förarbevis, utan att ha genomfört varken utbildning eller prov. Nu är övergångsperioden på väg att ta slut. Den 30 april är den sista dagen som det är möjligt att ansöka på gamla meriter.

– Nu går vi in på upploppet och det här är sluttampen för övergångsreglerna, så har man gamla meriter gäller det att passa på. Ansökan måste vara registrerad hos oss senast den 30 april, säger Jonathan Stillman, handläggare på Transportstyrelsen.

LÄS MER: Tusentals vill ha vattenskoterkort

Hittills har över 78 000 personer ansökt om förarbevis på gamla meriter, av de dryga 90 000 förarbevis som har utfärdats.

– Jag skulle nog säga att det har varit över förväntan. Stundtals har vi fått in över 1200 ansökningar om dagen så vi har verkligen fått kraftsamla för att hinna med, men det har gått vägen, säger Jonathan Stillman.

LÄS MER: NFB lanserar intygsapp – vårens nyheter för förarintyg

De behörigheter som räknas som gamla meriter är förarintyg för fritidsbåt, kustskepparintyg, manöverintyg för högfartsbåt samt en yrkesutbildning till fartygsbefäl klass VIII eller högre. Behörigheten måste dock vara utfärdad innan 1 maj 2022, så har du tagit ditt förarintyg eller klass VIII efter det så har du ingen glädje av övergångsreglerna.

Att ta förarbevis för vattenskoter kräver en teoretisk och praktiskt tvådagarsutbildning, som avslutas med ett prov. Utbildningen ska vara godkänd av Transportstyrelsen.

För att ansöka om förarbevis på gamla meriter så loggar man in med bank-id på Transportstyrelsens e-tjänst ”Vattenskoterförare”. Därefter laddar man upp bilder som stärker de gamla meriterna. Förarbeviset för vattenskoter kostar då 300 kronor, men om man vill ha det på ett plastkort tillkommer 200 kronor för kortet.

GÅ TILL: Transportstyrelsens e-tjänst “Vattenskoterförare”


Text: Elinor Karlin • 2023-04-04
BåtnyttLäsvärtFörarintygVattenskoter
Rulla till toppen