Sedan 1 maj 2022 krävs förarbevis för att få köra vattenskoter. Foto: Unsplash

Vattenskoterkort

Vattenskoterförare kollas extra den här veckan

Nästan två månader efter att förarbeviset blev obligatoriskt så väljer nu kustbevakningen att göra en kontrollvecka.

Text: Elinor Karlin • 2022-06-28 Uppdaterad 2022-10-11

Kustbevakningen satsar på att kontrollera vattenskotrar den här veckan. På det sättet hoppas de få bättre koll på man följer de nya reglerna som upprättats i år, som innebär att man numera behöver förarbevis för vattenskoter. Det gäller sedan första maj, och dessutom kan förarbeviset återkallas om det visar sig att du begått sjörelaterade brott – även om det inte var någon vattenskoter inblandad i brottet. För att få köra vattenskoter måste du ha fyllt 15 år.

”En vattenskoterförare har samma ansvar som övriga sjötrafikanter att följa de sjövägsregler som finns och att känna till de lagar som gäller. Alla bestämmelser kring nykterhet, fartgränser, väjningsregler och uppträdande till sjöss gäller för såväl förare av vattenskoter som för förare av övriga båtar och fartyg”, skriver kustbevakningen i ett pressmeddelande.

Kontrollveckan pågår hela vecka 26, fram till den 3 juli, och ska riktas mot vattenskoterförare i hela landet. Kontrollerna görs förstås efter alla typer av förseelser på sjön, inklusive att kolla hastighetsöverträdelser eller vårdslöshet i sjötrafik.

”Vi arbetar förebyggande genom att synas i de områden vi vet att många trafikförseelser inträffar och pratar med både vattenskoter- och båtförare för att informera om vilka regler som gäller”, skriver kustbevakningen.


Text: Elinor Karlin • 2022-06-28
BåtnyttKustbevakningenVattenskoter
Rulla till toppen