Alexander Lindgren har utvecklat appen som visar både avstånd till närmaste sjömack och de aktuella priserna - förutsatt att någon har lagt in priserna. Foto: Privat

Artiklar

Ny app ska logga bränslepriser och toatömning

Nyfiken på var bränslet har bäst pris - och var närmsta fungerande toatömningsstation finns? Då kan du ha användning för den här nya appen. Men det hänger på att du som användare bidrar till informationen när du själv tankar.

Text: Elinor Karlin • 2023-07-17 Uppdaterad 2023-09-12

En ny båtlivsapp har trillat ut på nätet. Den heter ”BåtBränsle & Tömningsstationer” och syftet med appen är kort och gott att ge båtägare en jämförelse av priser på sjömackar i Sverige. 

– Det finns Facebookgrupper där man gör något liknande, tar en bild på sjömackarnas priser och lägger upp när man har handlat. Jag tänkte att man kunde göra det ännu bättre, säger Alexander Lindgren som har utvecklat appen. 

Appen bygger på att användarna själva ska uppdatera bränslepriserna och hittills har mottagandet varit positivt, berättar Alexander Lindgren. 

– Det var 1,5 månad sedan som jag lanserade appen, och på bara någon vecka fick vi nästan 700 användare. Nu är vi uppe i 2000. 

Annars hoppas han också att de som äger och driver sjömackar ska bidra till informationen i appen, och själva uppdatera sina aktuella priser. De kan också verifiera priser i appen för att kunna motverka användare som missbrukar funktionerna. Strax under 200 mackar i hela landet finns registrerade i appen och för den som tycker att någon saknas så finns det formulär direkt i appen där man som användare kan lämna förslag. Sjömackarna har Alexander Lindgren själv lagt in, med hjälp av information som han hittat på nätet. Än så länge är det dock en hel del sjömackar där prisuppgifterna saknas.

Bränslepriser uppdateras ju ständigt, det låter som en stor utmaning att få in de aktuella siffrorna överallt? 

– Ja, definitivt, men jag tror att styrkan i det här är användarna själva. Det är inte en enda person som håller koll på alt. Som konsument blir man starkare i grupp. 

Sedan någon vecka tillbaka finns även sugtömningsstationer med på listan, efter att Transportstyrelsen har avvecklat den tjänsten i sin app ”Hamnkartan”. 350 stycken sugtömningsstationer finns med, och många av dem väntar på en statusuppdatering från användare som kan berätta om stationerna fungerar som de ska. 

– Antalet användare ökar stadigt varje dag, och jag tror att under sommaren så kommer det här att sprida sig som ringar på vattnet. Det finns uppenbarligen en efterfrågan. 

Appen är i dagsläget gratis, hur ser du på framtiden?

– Den ska fortsätta vara gratis. Jag ser ingen mening med att ta betalt för appar som bygger på en nätverkseffekt, som ska ha många användare. Då undergräver man sin egen affärsmodell. Eventuellt kan det bli reklam, men min övertygelse är att det ska fortsätta vara gratis, säger Alexander Lindgren.


Text: Elinor Karlin • 2023-07-17
ArtiklarApparbränsleToatömning
Rulla till toppen