Hans Selg är drivande bakom den nya karttjänsten Hamnkartan.se. Foto: Privat

Båtnytt

Ny karttjänst – var finns sugtömningen?

Namnet Hamnkartan har fått nytt liv, trots att Transportstyrelsen gett upp sin tjänst med sagda namn. Sedan sommaren finns en ny, privatägd karta för dig som letar efter toatömningsstationer till båten.

Text: Elinor Karlin • 2023-10-02 Uppdaterad 2023-10-02

I maj släppte Transportstyrelsen över ansvaret för sugtömning av fritidsbåtar till kommunerna. I samband med det slutade de också att uppdatera sin karttjänst Hamnkartan, där båtägare kunde se plats och status på olika toatömningsstationer. Men nu har namnet Hamnkartan fått ett nytt liv, helt tack vare ett privat initiativ. 

– Vi såg en möjlighet att fylla ett tomrum – och eftersom ingen hade tagit domännamnet Hamnkartan.se så köpte jag det, säger Hans Selg som sedan i somras driver en sajt med namnet. 

LÄS MER: Kommunerna får ansvaret för toatömning

Han har skapat sajten tillsammans med sin son, som arbetar professionellt som utvecklare. I grunden vill de erbjuda samma funktioner som Transportstyrelsen tidigare erbjöd: Att alla som är intresserade ska kunna hitta en toatömningsstation och se om den funkar eller inte. Statusen ska kunna vidimeras av vanliga användare. 

– Vi hoppas att vi under vintern ska kunna bygga ut det här till att också bli en app, då får vi lite mer funktionaliteter. Då ska man kunna abonnera på statusförändringar på anläggningar man är intresserad av. Kommunens handläggare kan till exempel få ett pushmeddelande om något inte fungerar, säger Hans Selg. 

Men det blir inte bara sugtömning av båttoaletter som ska få exponering i karttjänsten. Med hjälp av öppna kartdata har de kunnat registrera alltifrån skärgårdsmajor och sjömackar till mataffärer och sjöräddningsstationer. 

– Vi hoppas kunna lägga in fler. I dag har vi en tyngdpunkt på sträckan Arholma – Västervik, men det beror på att det är där vi själva vistas med båt. 

LÄS MER: Ny app ska logga bränslepriser och toatömning

Arbetet har genomförts som ett hobbyprojekt och målet är att tjänsten ska fortsätta vara kostnadsfri för alla användare. Första sommaren har huvudsakligen gått ut på att få alla grundläggande funktioner på plats. Hans Selg berättar att han ändå har sett en viss trafik till sajten och hoppas att intresset kommer att fortsätta öka. 

– Och vi har många idéer om utveckling. Vi tror mycket på att det ska finnas bilder till varje objekt, får jag bara veta vilket hus som affären ligger i och vilken brygga man kan förtöja vid så känner jag mig mycket tryggare innan jag går in. Till nästa år så ska vi göra ett race med fotografering i Mälaren och Stockholms skärgård. 

Det låter som att ni har ett väldigt stort jobb framför er! Hur ska ni säkerställa att det här blir långlivat?

– Jag är pensionär så jag kan hålla på med sånt här! Jag brinner för båtliv och tycker att det är kul. Det är mycket jobb, men det kan också bli så att vi släpper adminrättigheter till resurshållarna själva, så då kan till exempel en skärgårdshandlare uppdatera informationen om sina affärer själva. Vi får se var det landar, det beror på hur stort det blir. Man måste våga.


Text: Elinor Karlin • 2023-10-02
BåtnyttApparHamnkartanToatömning
Rulla till toppen