Flera sjömackar i Stockholms skärgård har fått föreläggande. Foto: Elinor Karlin (Arkivbild)

Sjömackar

Obemannade sjömackar hotas av regelverk

Att tanka båten på en obemannad sjömack kan vara en risk – men under högsäsong är risken så allvarlig att flera mackar kan tvingas stänga. Det menar flera räddningstjänster i Stockholms skärgård, något som bemöts med kritik.

Text: Elinor Karlin • 2023-11-13 Uppdaterad 2023-11-13

Ett flertal obemannade sjömackar i Stockholms skärgård har fått ett föreläggande från räddningstjänsten. Det rapporterar tidningen Skärgården. Det är en sjömack på Gräddö som behöver skära ner på sina öppettider, och två mackar på Ingmarsö respektive Möja som kan behöva stänga helt – men bara under högsäsong. Orsaken är att räddningstjänsten, i det här fallet både Norrtälje räddningstjänst och Storstockholms brandförsvar, menar att det är olämpligt att båtägare tankar på obemannade sjömackar under specifikt högsäsong.

LÄS MER: Så gick det för den obemannade skärgårdsbutiken

– Jag ser väldigt allvarligt på det här. Det är redan svårt med ekonomin på sjömackar, det ger så lite intäkter och många tycker det är dyrt nog ändå med bränsle. Jag ser det här som ett direkt hot mot alla sjömackar i skärgården om det genomförs fullt ut, säger David Samuelsson, ordförande i Möja konsumtionsförening som driver de båda mackarna på Ingmarsö och Möja, till tidningen Skärgården.

De båda räddningstjänsterna hänvisar till en handbok som är utgiven av MSB som innehåller en formulering som menar att det ska vara olämpligt för båtägare att tanka själva under högsäsong – en handbok som David Samuelsson inte förstår varför man hänvisar till i det här fallet.

LÄS MER: Ny karttjänst – var finns sugtömningen?

– Det är inget myndighetsdokument och dessutom, när man ringer till MSB så säger det att det är brandförsvaret som tar beslut, säger han till Skärgården.

Han oroar sig för att föreningen ska tvingas stänga sjömackarna helt och hållet om de tvingas sätta in personal på platserna under högsäsong.


Text: Elinor Karlin • 2023-11-13
BåtnyttbränsleBränsleprisernaStockholms skärgård
Rulla till toppen