Två segelbåtar i naturhamn. Vattnet är spegelblankt och himlen molnfri.

I arkipelagen runt Lindskär öster om Nynäshamn ligger man en bit från tjo och tjim i staden, men ändå så pass nära att det är smidigt att hämta gäster från pendeltåget. Foto: Nils Ahlén

Artiklar

Trygg rutt längs kusten, del 2

I del två av vår resa har vi just kastat loss från Sandhamn. Vi fortsätter söderut och håller oss även nu nära kusten, inom bekvämt avstånd från en skyddande vik eller hamn.

Text: Nils Ahlén • 2024-08-28 Uppdaterad 2024-08-28

Med någorlunda fulla förråd går vi ut genom Sandhamnshålet igen och girar sedan babord mot havet. Vi ser upp för stora fartyg, eftersom det här är en av huvudlederna in mot Stockholm.

Vi rundar Skötkobbens fyr och styr ner i det fina Söderbysundet på Runmarös ostsida. Här är betydligt lugnare än den andra vägen söderut via Kanholms- och Nämdöfjärdarna. Det blir lite offpist med glest mellan prickarna, men är inte speciellt svårnavigerat. Här finns flera populära ankringsplatser, såsom Mörtö-Bunsön och Fjärdlång. Ett havererat ankarspel tvingar oss dock västerut för ett depåstopp på Dalarö. Men vi blir inte olyckliga av en gästhamnsnatt i Askfatshamnen på Dalarö.

Här är gemytlig stämning. Det ligger en liten restaurang precis vid kajen, det finns livsmedelsaffär och bageri och inte minst ett postombud som lämnar ut en ny motor till ankarspelet. Försäljning av färskt bröd på morgonen gör inte det hela sämre. Helt enkelt en liten välordnad gästhamnspärla!

Goda vänner ringer dock och har just bokat bord på Carlssons bakficka på Kymmendö, eller Kymendö som öborna själva föredrar, och undrar om vi inte ska komma över. Krogen har förstås fått sitt namn efter Gusten Carlsson i Hemsöborna. Strindberg lär ha inspirerats av både ön och befolkningen när han skrev boken, även om den inte skrevs just på Kymmendö. Däremot går det fint att titta på hans skrivarlya som underhålls av Strindbergssällskapet.

På Kymmendö förtöjer man i Myrängsflacket på nordvästsidan, där det finns gott om förtöjningsmöjligheter om man inte väljer att svajankra i fladen. Det finns även några gästplatser vid macken nedanför krogen och ytterligare en naturhamn vid Rävskär på sydvästsidan.

Vidare söderöver på Ornös ostsida. Här går det att hitta butik och servering. Här finns även en gästhamn och mack. Lite längre fram går det att trassla sig över mot Mysingen genom sundet mellan Långbäling och Kullbäling. Den djärve tar det norra sundet, den som vill vara säker seglar mellan prickarna i södra sundet. Sen är det bara att stämma upp i Taubevisor med strofer som ”Mysingen möter med motsjö” eller ”vi går till Utö för natten”. Utö ligger alldeles runt hörnet, och det är bara att välja om man vill ligga i gästhamnen, som ligger så att säga i centrum, eller den som ligger lite mer avskilt.

Mer Taube, fast på västkusten: https://www.praktisktbatagande.se/artiklar/goteborgs-skargard-del-2-darfor-ska-du-besoka-vinga-vastkustens-mest-kanda-landmarke

Från bägge är det nära till butik, bastu, duschar, bageri och ett flertal restauranger, där Utö värdshus kanske är den med mest anor. Lite udda är att de flesta platserna är avsedda för eget ankare, men det ger onekligen en extra dimension när alla ska iväg med korsade ankarlinor. I övrigt en trevlig skärgårdsö där det går att strosa omkring och utforska den gamla gruvbrytningen som pågick från 1600-talets början till 1800-talets slut.

Sen bär det ut på Mysingen igen. Om dagsetappen inte ska bli så lång kan det vara lagom att gå till Rånö där både Rånöhamn och Skutviken är goda tilläggsplatser. Från båda är det promenadavstånd till Rånö Handel. Nästan runt hörnet ligger även Nåttarö med fina sandstränder, även om det ofta kan vara fullt i viken.

Den som behöver fylla på förråden sätter kurs mot Nynäshamn med stora butiker och systembolag. Det lilla hamnkvarteret är mysigt med serveringar, båttillbehörsaffär och fiskaffär. Ofta händer det något nere i hamnen, och duger inte det nöjesutbudet så stannar pendeln till Stockholm nästan mitt i hamnen. Om det inte lockar med en färja till Gotland eller Polen.

Här kan det kännas att det inte är läge att gå ut mot Landsort om vinden ligger på åt fel håll, samtidigt som det kanske inte lockar att bli kvar i gästhamnen. Då är den lilla arkipelagen på Bedaröns västsida ett utmärkt tips, ett riktigt mysigt litet örike med mängder av tilläggsplatser utanför svallen från Gotlandsbåtarna, men ändå så nära Nynäshamn att man nästan, som Ulf Lundell, kan höra festens skratt!

Men nu vidare söderöver. Den som inte räds vind och vågor tar ut kursen nästan rakt sydligt mot Landsort. Eller rättare sagt Landsorts fyr, själva ön där fyren står heter Öja. På Öja går det att lägga till i hamnen i Skravleviken. Här finns ett litet kafé och möjlighet att hyra cykel för att ge sig ut på upptäcktsfärd på ön.

Det finns ytterligare befästningar att bevista och ibland är fyren öppen. Missa inte detta i så fall, utsikten är spektakulär! Bageri, kyrka, kafé och en liten affär gör detta till ett trevligt strandhugg. Att sitta i solen med en kall från Nynäs Ångbryggeri och se lotsbåten lägga ut är värt att minnas framåt vintern. Härifrån är det sedan bara att fortsätta söderut över Krabbfjärden ner mot Sävsundet eller, om skepparen har börjat känna sig varm i seglarkläderna, lägga en waypoint på Visby knappt 70 sjömil bort.

Om det nu inte kändes komfortabelt att gå direkt mot Landsort så erbjuder Dragets kanal alltid en möjlighet. Efter Gårdsfjärden strax söder om Nynäshamn är det bara att gira styrbord eller kanske låta sandstränderna på norra Järflotta bli föremål för ett stopp.

Efter att ha trasslat oss igenom Mellanströmmen är vi snart framme vid Dragets kanal. Kanalen är inte lång, bara ett par hundra meter, men å andra sidan så smal att två normalstora fritidsbåtar inte kan mötas. Att det inte går att se ena änden på kanalen från den andra kryddar upplevelsen lite extra. Många tutar när de går in, men inte alla … Djupet beskrivs i sjökortet till 1,5 meter men lär vara två meter. Kanske bäst att räkna med något däremellan. Fri höjd, men den som inte har koll på trädtopparna kan behöva besöka närmsta båttillbehörsaffär för nya vindinstrument.

Efter en lyckad passage ligger Rassa vikar strax norrut. Även här en grund infart, men å andra sidan belönas du av en vattentemperatur som ofta ligger fem grader över den i havet.

Här hittar du första delen: https://www.praktisktbatagande.se/artiklar/trygg-rutt-langs-kusten-del-1

Vill vi fortsätta i våra trygga vatten går vi nu inte söderöver, utan en bit norrut och rundar Oxnö. Sedan kommer det en förarglig bro som kräver öppning för de flesta. Eller rättare sagt, den som precis missar broöppningen har dragit vinstlotten eftersom det då finns alla möjligheter att besöka Tottnäs Rökeri precis bredvid strandkanten. Här erbjuds, fisk, deli, butik och servering. Alla får ju bilda sig sin egen uppfattning, men som sagt, ett besök är väl värt att missa en broöppning, eller två, för!

Efter Oxnö går det sedan fint att fortsätta i skyddade farvatten upp mot Södertälje, ner mot Trosa eller genom Bokösund vidare söderut.


Text: Nils Ahlén • 2024-08-28
ArtiklarNavigeringResmål
Rulla till toppen