Svenskt båtliv är på väg att ta ett nytt steg i den gröna omställningen. Foto: Pressbild

Miljöbränsle

Lidingö får fossilfri sjömack

Inom en vecka kan fritidsbåtar få bättre möjligheter tanka miljödiesel i Stockholms innerskärgård. På OKQ8:s sjömack på Lidingö öppnar snart en ny flytbrygga som säljer HVO100.

Text: Elinor Karlin • 2022-08-10 Uppdaterad 2022-08-10

En fossilfri sjömack är på väg att öppna i Islinge på Lidingö i Stockholms innerskärgård. Inom en vecka så kommer man här att sälja det fossilfria dieselalternativet HVO100 som produceras helt och hållet av förnybar råvara. 

– Vi väntar på godkännande från brandförsvaret och det har pågått febril aktivitet här hela veckan. Vi håller på med det allra sista, installerar kortautomater och så. Om allt klaffar så kan vi vara i gång i slutet av veckan, eller i början av nästa vecka, säger Karl-Oskar Tjernström, CEO på Fossil Free Marine som har producerat macken. 

LÄS MER: Sjömack med fossilfria bränslen på gång

Macken består av en flytbrygga och kommer att drivas av OKQ8 som utökning av den befintliga sjömacken som ligger på platsen. 

– Intresset är enormt! Det kommer folk konstant, vi borde nästan ha skyltar uppe, för att informera folk om att man inte kan tanka… Bara just nu har vi flera båtar som har försökt lägga till här. Det här är ju en innovation som väcker uppmärksamhet, säger Karl-Oskar Tjernström. 

Den flytande sjömacken är producerad i kompositmaterial på varvet Swedeship i Hunnebostrand, som bland annat producerar sjöräddningsbåtar. 

– Det är otroligt häftigt, vi har hållit på i så många år. Min kompanjon började utveckla den här lösningen för tio år sedan. Det är så kul att se den live och snart i drift, men framför allt ser vi fram emot att se responsen från drivmedelsbranschen. Det här är ett nödvändigt steg för att få ut förnybara drivmedel till sjöss.


Text: Elinor Karlin • 2022-08-10
BåtnyttHVO100Miljö
Rulla till toppen