Pelle Petterson ligger bland annat bakom konstruktionen på Maxi-båtarna. Foto: Pressbild

Båtnytt

Mange Olsson-priset till Pelle Petterson

Pelle Petterson får Mange Olsson-priset 2022. Förutom att Pelle Petterson varit en av Sveriges mest framgångsrika och tonsättande seglare, så hade han även en mångårig vänskapsrelation med Mange Olsson.

Text: Elinor Karlin • 2022-06-10 Uppdaterad 2022-06-11

Den svenske seglingsikonen och legendaren Pelle Petterson har tilldelats Magnus ”Mange” Olsson Priset 2022. Priset delas ut varje år till en seglare som gjort ett outplånligt avtryck i segelvärlden. Pelle P är förste svensk som tilldelas den internationella utmärkelsen.

Pelle Petterson har tagit två OS-medaljer i Starbåt och ett tiotal VM-medaljer, varav fem guld. Dessutom har han varit med i America’s Cup två gånger, tillsammans med just Mange Olsson. Pelle Petterson har dessutom konstruerat över 100 000 båtar och hans namn bärs av ett otal seglare genom varumärket Pelle P som gör seglarkläder. Pelle är också medlem nummer 1 i svensk seglings Hall of Fame.

Pelle är i högsta grad ansvarig för att Mange Olsson blev den seglare som han blev, genom att erbjuda Mange en plats i besättningen ombord på ”Sverige” som utmanade om America’s Cup 1977. Pelle hade uppmärksammat att Mange var en duktig som jolleseglare och som ett specialarbete på KTH hade Mange skrivit om datorisering av kompasser. Mange hjälpte Pelle att konstruera ett navigationssystem och fick även vara med i besättningen på Sverige.

LÄS MER: “Det är en stor ära att få det här erkännandet”

Det var 1976, Mange var 27 år och tvekade aldrig att hoppa på seglingen när Pelle ringde. Mange sa adjö till en karriär som ingenjör och Pelle blev Manges biljett in till en professionella kappseglingscirkusen. Det blev också början på en livslång vänskap mellan Pelle och Mange.

– Från den dagen kom Mange att bli min allra bästa vän. Vi hade obeskrivligt många glädjestunder i båtar och i skidbackar. Mange kom också att bli en viktig del i vår familj, säger Pelle Petterson i ett Pressmeddelande.

Tidigare vinnare av priset är seglarlegendarer som Torben Grael, Sir Ben Ainslie, Stan Honey, Santiago Lange, Grant Dalton, Carolijn Brouwer, Peter Burling och Martine Grael.

LÄS MER: Burling fick Mange Olsson-priset


Text: Elinor Karlin • 2022-06-10
BåtnyttMange OlssonMaxiPelle Petterson
Scroll to Top