Ubåtsskrovet är tänkt som en byggsats och saknar maskineri och eldragning – men enligt ägaren är det lättinstallerat. Foto: Klaravik/Pressbild

Båtnytt

Nu säljes ubåt för två personer

Här finns möjligheten till ett spännande projekt för den händige med passion för undervattensvärlden. En ovanlig, tvåsitsig ubåt ligger ute till salu för högstbjudande.

Text: Elinor Karlin • 2023-12-11 Uppdaterad 2023-12-11

En unik och sällsynt ubåt ligger just nu ute till försäljning. Denna tvåsitsiga farkost, först inköpt av en anonym ägare år 2015, erbjuder en spännande möjlighet för den som alltid drömt om att utforska undervattensvärlden på nära håll.

– Varken då eller nu har jag någonsin sett något liknande till salu i Europa. Det var en unik möjlighet. En möjlighet jag nu vill ge någon annan med samma brinnande intresse som jag, säger ägaren till auktionssajten Klaravik där båten nu ligger uppe för försäljning.

Den aktuella ubåten är egentligen endast ett skrov från det kanadensiska märket Sport Sub, en byggsats för den riktige entusiasten. Men planerna på att förvandla det till en vattenredo farkost blev satta åt sidan när ägaren började bygga sin egen ubåt med tryckkabin.

– När den väl blev klar fanns inte samma behov av att färdigställa byggsatsen.

TV: Nya miniubåten som hämtad ur en sci fi-film

Att fullfölja projektet beskrivs dock inte som särskilt svårutfört. Enligt ägaren behövs det endast två utombordsmotorer, ett bilbatteri, några dykflaskor och lite enklare kabeldragningar. Men eftersom u-båten kan dyka ner till 40 meters djup så rekommenderar han att den som tar över den har dykarcertifikat eftersom mycket i hanteringen påminner om vanlig dykning.

– Du simmar in i cockpiten underifrån. Eftersom den är öppen i botten kommer du att ha vatten upp till midjan så i vårt klimat är våtdräkt att rekommendera, säger ägaren.

Ubåten ligger till salu på auktionssajten Klaravik och auktionen stänger på förmiddagen den 14 december.


Text: Elinor Karlin • 2023-12-11
BåtnyttUbåt
Rulla till toppen