Thomas Andersson, regional samordnare för båtsamverkan i region väst. Foto: Unsplash, Polisen

Vattenskoterkort

Positivt efter vattenskoterkort: Folk kör bättre

Problemen med vattenskoter har minskat enligt västkustpolisen Thomas Andersson. Men han är bekymrad för att problemen kommer att spilla över på andra områden och hoppas nu på ett allmänt båtkörkort. "Det är ju ingen nackdel", säger han.

Text: Elinor Karlin • 2022-10-11 Uppdaterad 2022-10-11

Vattenskoterförarna beter sig bättre sedan regelverket har skärpts. Det menar Thomas Andersson, regional samordnare för polisens båtsamverkan Väst. Det är något som både han och hans kollegor i båtbranschen har upplevt under sommaren. 

– Det är en markant skillnad i beteende, det är inte alls på samma sätt. Sedan är det klart att det kommit in lite samtal, men de som har kontrollerats har haft förarbevis. Sedan vad skillnaden beror på, det är svårare att säga. 

LÄS MER: Tusentals vill ha vattenskoterkort

Han anger både förarbevis, bränslepriser, konjunkturläget och det förändrade världsläget som möjliga anledningar till förändringen i beteende hos vattenskoterförare. Men en trend han ser tydligt, efter att ha pratat med flera försäljare, det är att allt färre köper vattenskoter. 

– Det har minskat kraftigt, säkert 30–40 procent. De som inte har något förarbevis har gått över till att köpa båt i stället, där det inte krävs några intyg. 

Men han misstänker att lättnaden kommer vara tillfällig och att problemet riskerar att förflyttas till andra typer av fordon. Små snabbgående ribbåtar eller andra båtar som inte kan likställas vid vattenskoter. 

– Det är ju inte vattenskotrarna som är problemet, det är beteendet. Jag tror att vi går mot ett båtkörkort, det är ju ingen nackdel. Det kommer snart bli svårt att avgöra vilket fordon som är lagligt eller ej, säger Thomas Andersson.


Text: Elinor Karlin • 2022-10-11
BåtnyttbåtkörkortVattenskoter
Rulla till toppen