Fler nya båtar som annonseras ut av handlare på Blocket har bidragit till att medianpriset ökat från 80 000 till 110 000 kronor. Foto: Unsplash

Båtnytt

Trögare båtmarknad på Blocket – vattenskoter mer poppis

I år har utbudet av båtar på säljsajten Blocket både försenats och blivit dyrare, samtidigt som det tar längre tid att få till en affär. Det säger affärsutvecklaren Marcin Stepman.

Text: Joakim Hermansson • 2023-05-09 Uppdaterad 2023-05-09

De som inte kan låta bli att spana in bostadsutbudet kallas ibland för Hemnetknarkare, men vi på Praktiskt Båtägande har inte hört något liknande om oss som kollar in Blockets båtar. Själv gör jag det varje dag. Pandemisomrarna 2020 och 2021 noterade jag att i stort sett allt som flöt kom ut till försäljning, och många av objekten såldes också tämligen snabbt. Den här våren verkar det däremot krävas både en och två prissänkningar innan det blir affär, en spaning som Blockets affärsutvecklare och fordonsexpert Marcin Stepman bekräftar.

– Ja, det tar längre tid för objekten att bli sålda. 2020 såldes 28 procent av segelbåtarna inom en vecka, medan bara 18 procent gick iväg så fort ifjol. Och hittills i år är siffran 15 procent. För motorbåtar tar det dubbelt så lång tid som 2020 att få till en affär.

Säsongen verkar också ha kommit igång senare i år, med 36 procent färre båtar till försäljning på Blocket i mars i år än samma månad ifjol.

– Förra året började säsongen för båtannonser redan i februari, men i år startade den betydligt senare. Det kan ju vara en effekt av den segdragna vintern, spekulerar Stepman.

LÄS MER: Trots konjunkturläget – folk behåller båten

Samtidigt är medianpriset för annonserade båtar nu högre, 110 000 kronor jämfört med 80 000 ifjol. Kanske kan det delvis förklaras av att det numera tycks vara fler helt nya båtar som annonseras av företag, och de ligger i högre prisklasser än privatpersoners motsvarande begagnade.

– Ja, men även bland privatannonserna finns det i år fler båtar än 2022 i alla de högre prisklasserna. Kanske beror det på att dyrare båtar också är dyrare att underhålla och därför vill man sälja dem?

Enligt Marcin Stepman var det under pandemin ett annat makroekonomiskt läge med fördelaktigare finansiering än nu. Han bedömer att varken utbud eller efterfrågan når samma höjder i år.

– De som har möjlighet håller nog på sin båt tills det kommer bättre tider. Men det finns också en kategori som måste göra sig av med sin båt, exempelvis om man finansierat den med lån. På bilsidan är det till exempel en trend att göra sig av med andrabilen, säger han.

LÄS MER: Försäljningen sjunker – men från höga nivåer

I mitten av april har Blocket 7000 motorbåtsannonser och bara en tiondel så många för segelbåtar. Skillnaden mellan antalet segelbåtar och antalet motorbåtar till salu har enligt Marcin ­Stepman aldrig tidigare varit så stor.

– Trots kravet på vattenskoterkörkort har till och med antalet annonser för vattenskotrar passerat segelbåtsannonserna, och det har heller aldrig hänt tidigare.


Text: Joakim Hermansson • 2023-05-09
BåtnyttBåtförsäljningbegagnatBlocket
Rulla till toppen