Endast simkunniga rekommenderas använda uppblåsbara flytvästar. Foto: NSW Maritime/Flickr

Båtnytt

Varningen: Uppblåsbara flytvästar kan vara riskfyllda

Tusentals flytvästar har återkallats - men fortfarande finns det osäkrade flytvästar på marknaden och i bruk. Nu kommer rådet från Transportstyrelsen: Kolla era flytvästar!

Text: Elinor Karlin • 2022-05-04 Uppdaterad 2022-06-17

Transportstyrelsen varnar nu för att det skett flera olyckor till sjöss där uppblåsbara flytvästar aldrig blåsts upp. Oftast handlar det om en riskfylld konstruktion, där gaspatronen saknar den spärr som ska hindra den från att gänga ur av misstag. Nu vill Transportstyrelsen uppmana alla som använder en uppblåsbar flytväst att kontrollera den innan den används.

– Det gäller både gamla och nya flytvästar, säger Linda Eliasson, sjösäkerhetsanalytiker på avdelning Sjö- och luftfart på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Alla uppblåsbara flytvästar från Decathlon återkallas

Under de senaste åren har majoriteten av modellerna från de stora flytvästtillverkarna granskats av Konsumentverket, vilket har resulterat i att väldigt stora mängder flytvästar har återkallats. Nu senast var det den fransk sport- och fritidsbutiken Decathlon som fick återkalla alla uppblåsbara flytvästar som de sålt sedan 2013.

– Däremot omfattas inte samtliga flytvästmärken på marknaden av återkallelsen – även om de har det aktuella felet. Men jag vill avråda från att använda en sådan flytväst förrän man kontrollerat den, eftersom det finns en risk att flytvästen inte kommer att blåsas upp, säger Linda Eliasson.

HELA LISTAN: Alla återkallade flytvästar hos konsumentverket

Att kontrollera flytvästen gör man genom att skruva på gaspatronen för att känna efter om det finns en låsmekanism. Om gaspatronen går att skruva ur så saknas det låsmekanism – då avråder Transportstyrelsen från att använda flytvästen helt och hållet till dess problemet är åtgärdat. Även om flytvästen är CE-märkt så kan den ändå ha den konstruktion som Transportstyrelsen nu varnar för. Om man har fått sin flytväst återkallad av tillverkaren så är det möjligt att lämna in den för att få konstruktionen åtgärdad, utan extra kostnad.

Endast simkunniga ska ha uppblåsbar flytväst – Transportstyrelsens råd

  • Bär den inte under kläder.
  • Håll den i gott skick, förvara den skyddat och följ tillverkarens instruktioner för skötsel och användning.
  • Används endast av simkunniga personer. Om västen inte fylls med luft automatiskt får man istället blåsa upp den manuellt med ett munstycke.
  • Kom ihåg att det är riskabelt att bära flytväst i trånga utrymmen. En upplåsbar väst kan fastna om man försöker ta sig ur exempelvis en trång, vattenfylld styrhytt.


Text: Elinor Karlin • 2022-05-04
BåtnyttLäsvärtFlytväst
Rulla till toppen