Det finns mycket att välja mellan!

Appar

Marina appar – 8 favoriter för båtsommaren

Marina appar för smarta telefoner och surfplattor gör båtlivet lättare, säkrare och roligare. Här är ett axplock av de vassaste apparna för svenska farvatten.

Text: Johan Cooke • 2023-07-28 Uppdaterad 2023-07-28

De flesta smarta mobiler och dyrare surfplattor har en inbyggd gps som i regel behövs för att använda de marinrelaterade apparna. Annars kan du koppla in en extern gps i din telefon eller surfplatta. De tio listade apparna fungerar för Iphone (laddas ner via App store) och Androidtelefoner (laddas ner via Google Play).

Vindar

Om du vill göra en detaljerad analys av sjöväderprognosen innan du kastar loss, framför allt inför en längre tripp, har appen Windy det mesta som krävs. Den visar globala väderdata via ett smidigt och lättanvänt gränssnitt, där du kan välja mellan karta och satellitvy. Du kan även växla mellan fakta och prognoser för vind, regn, åska, sikt, dimma, temperatur, molnighet, vågor och luftkvalitet. I premiumversionen får du ännu fler detaljerade prognoser. För långseglare på sydligare breddgrader finns det också en orkanbevakare. Windy har ett högt användarbetyg på Appstore.
Pris: Basversion gratis. Premium 399 kr/år.

Båtlivets grundskola

Om du är ny på sjön kan du börja med appen ”Hjälp”, båtlivets grundskola, utvecklad av Sjöräddningssällskapet. Appen är användarvänlig och innehåller åtta kortare avsnitt som är bra att ha till hands, både hemma och till sjöss. Det finns tydliga illustrationer med bland annat väjningsregler, hur du möter vågor, lägger till och knyter några vanliga knopar. En ordlista i appen förklarar båtspråkets vanligaste ord.
Pris: Gratis.

Ekolod

När du ska fiska eller leta dig in i en grund naturhamn kan du använda appen Sonarphone. Appen förvandlar då din smarta telefon eller surfplatta till en ekolodsgivare om du kompletterar den med en så kallad T-bod. Det är ett plastflöte med wifi-funktionalitet. Du kan fästa T-bodsflötet i ett kastspö och sedan kasta iväg flötet för att kolla vattendjupet. Flötet skickar då trådlöst djupinformation till din smarta telefon som vips blir ett överskådligt ekolod.
Pris: Basversion gratis. T-pod (SP100) cirka 1 100 kr på Amazon.

Marin trafik

Marine Traffic är en populär app när du vill veta mer om olika fartyg. Det finns ett flertal funktioner. Som att söka efter fartyg i hela världen för att få information om dessa, inklusive nuvarande position, på en världskarta. Appen visar allt från fritidsbåtar till stora kryssningsfartyg, Du kan även gruppera olika fartyg som du är intresserad av till en flotta. En annan kul funktion är att kunna rikta en smart mobiltelefon mot en båt. Då visar appen information om båten, om den har AIS ombord. Andra exempel på funktioner är att kunna spara dina rutter, få vindprognoser samt en reseplanerare.
Pris: Gratis (innehåller betalfunktioner).

Kustväder

Sjöräddningssällskapets app Kustväder är en av de pålitligaste väderapparna. Appen söker upp väderstationen närmast din position för att ge en detaljerad tvådygnsprognos, timme för timme. Det handlar om vind, vädertyp, våghöjd, strömmar, vattentemperatur, sikt, vattennivå och risk för åska. Andra finesser är illustrationer över hur havet ser ut visuellt vid olika vindstyrkor och väderförhållanden och att kunna dela din position med andra på en karta.
Pris: Gratis.

Ankarvakt

Nu slipper du sömnlösa nätter när din båt ligger på svaj. När du ska använda Anchor Watch bestämmer du själv en radie runt din båt på kartan i appen. Om båtens ankare skulle släppa och börja driva utanför ditt svajområde får du ett larm via telefonens ringsignal. Om du väljer betalversionen kan du ange flera andra enheter appen ska larma, till exempel flera mobiltelefoner och surfplattor. Du kan också spara information om ankarplatser du tidigare har lagt till vid.
Pris: Basversion gratis. Betalversionen 35 kr.

Knopar i 3D

Ibland kan det vara svårt att veta vilka knopar som ska användas och var, när och hur de ska knytas när du förtöjer. I appen Knots 3D, som användarna topprankar på Appstore, finns 177 knopar du kan öva på i förväg eller använda i ett skarpt läge.
Förutom marina knopar visas även knutar som används vid camping eller bergsklättring. Unikt i appen är möjligheten att kunna zooma in och visa en knut från olika vinklar med en 3D-vy. Du kan även titta på när knoparna ”knyter sig själva”, pausa eller ändra hastigheten på animeringen. Förutom svenska finns det 16 andra språk att välja mellan.
Pris: 79 kronor.

Båtmästare

Känner du dig osäker när du ska lägga till i en småbåtshamn? Då kan du använda appen Boat Master för att träna på uppgiften. Appen uppges att så nära som möjligt kunna imitera de verkliga förhållandena när du angör med en riktig båt i en småbåtshamn. I övningen kan du välja storlek på segel- och motorbåtar, både med och utan bogpropellrar. Det finns olika betraktningsvinklar för olika båttyper med en vy som visar målplatsen under animeringen.
Pris: Basversion gratis. Alla båtar och nivåer 31 kr.


Text: Johan Cooke • 2023-07-28
KöpguideApparTeknik
Scroll to Top