En fransk segelbåt sänktes nyligen efter att närgångna späckhuggrae slitit sönder rodret och skrovet. Båten vattenfylldes snabbt, vilket en film av besättningsmedlemmen Augustin Drion visar. Foto: Youtube/Practical Boatowner

Båtnytt

AI ska analysera späckhuggare som förstör långseglare

Efter mer än två år är späckhuggare på iberiska kusten ett större problem en någonsin för långseglare. Nu efterlyses ännu fler observationer till utvecklingen av ett AI-baserat analysverktyg.

Text: Elinor Karlin • 2022-11-30 Uppdaterad 2023-01-10

Föreningen The Cruising Association vill att fler anmäler om de ser späckhuggare när de seglar utanför den franska, spanska och portugisiska Atlantkusten. Späckhuggarna utanför den iberiska atlantkusten är fortsatt ett stort problem för fritidsbåtåkare i hela området. Nu hoppas organisationen kunna implementera ett analysverktyg som bygger på artificiell intelligens i hopp om att hitta ett mönster som spårar vad som attraherar späckhuggarna när de interagerar närgånget med båtar till havs. Men de behöver minst 100 rapporter till sin egen databas för att kunna köra verktyget.

“När frekvensen på rapporter sjunker så riskerar vi att missa vårt mål på att kunna använda verktyget i början av nästa år (den sista interaktionen med späckhuggare som vi har fått inrapporterad var i november förra året)”, skriver de på sociala medier.

LÄS MER: Mayday – I’m under attack of orcas

Föreningen är inte de enda som samlar in rapporter från späckhuggarnas oroande interaktioner med båtar. Föreningen Orca Iberica publicerar regelbundet observationer på sin sajt, tillsammans med en analys av hur farliga de olika områdena längs med kusten anses vara för tillfället. Där syns det tydligt att det är många till sjöss som råkat ut för späckhuggare, i princip under hela 2022. I juli sänktes för första gången en båt utanför den portugisiska staden Sines. Då hade späckhuggarna varit ett växande problem i två års tid, men dittills hade inte skadorna varit värre än att båtarna gick att bogsera in till land. I början av november hände det igen. En grupp på fem eller sex späckhuggare dök upp oväntat och började rycka i den franskflaggade segelbåtens roder. Det är inget ovanligt, men oftast brukar djuren sluta innan något verkligt allvarligt händer. Plötsligt hörde besättningen ljudet av att något knäcktes.

– När jag gick bak i aktern på båten såg jag ett stort hål, och vatten forsade in i båten. Då insåg jag att vi kanske inte skulle klara oss väl ur det här, säger 29-åriga Augustin Drion till tidningen Portugal Resident.

TV: Vattenfylld båt efter närgångna späckhuggare

LÄS MER: Hundratals möten med späckhuggare har rapporterats

Besättningen sände ut en Maydaysignal och kunde snart räddas av en svensk fritidsbåt som befann sig i närheten. Först behövde de dock förflytta sig själva ner i livbåten. Dessutom anlände den portugisiska sjöräddningen till platsen, mindre än en minut innan den franska segelbåten sjönk. Hela besättningen klarade sig oskadd.

– Jag är stolt över hur vi reagerade. Vi var lugna och gjorde allt det vi övat på: Satte på radion, skickade ut en Maydaysignal. Vi plockade ihop torra kläder, vatten, mobiler och laddare och la det i vattentäta påsar, säger Augustin Drion till Portugal Resident.

Seglare på iberiska kusten – så rapporterar du späckhuggare

  • Cruising Association. Arbetar på ett AI-verktyg som ska analysera späckhuggarnas beteende. Fler rapporter behövs: https://www.theca.org.uk/orcas/reports
  • Orca Iberica. En sammanslutning av organisationer som bland annat forskar på späckhuggare. Publicerar varningar för vissa områden och har en interaktiv karta som visar var de senaste kända interaktionerna ägt rum: https://www.orcaiberica.org/last-interactions

Vad ska man göra om man blir attackerad?

Atlantic Orca Working Group har tagit fram 8 punkter som man som seglare bör följa om man får närkontakt med späckhuggare.

  • Stanna båten, stäng av motorn, ta ner seglen. Stäng av autopiloten och släpp rodret – om omständigheterna tillåter det.
  • Kontakta myndigheter via 112 på telefon eller kanal 16 på VHF.
  • Håll dig undan från ratt eller rorkult och se upp för föremål som kan komma flygande som bom och inredning.
  • Skrik inte på djuren, rör dem inte på något sätt, kasta inget på dem. Håll dig så långt in från bordläggningen som möjligt.
  • Om du har en kamera försök att fotografera och filma djuren. Framför allt ryggfenan och den vita fläcken intill som kan användas för att identifiera enskilda djur.
  • Vänta tills de har tröttnat och testa sedan om rodret fungerar.
  • Om du inte kan styra, be om hjälp från sjöassistans.
  • Skriv upp datum, tid och position och rapportera ditt möte.
    Text: Viveka Ljungström

Text: Elinor Karlin • 2022-11-30
BåtnyttLångseglingSpäckhuggare
Scroll to Top