Nu behöver du ha behörighet för att köra vattenskoter. Foto: Unsplash

Vattenskoterkort

Nu krävs vattenskoterkörkort

Från och med den första maj blev det obligatoriskt med förarintyg för vattenskoter. Och intresset har varit stort.

Text: Elinor Karlin • 2022-05-02 Uppdaterad 2022-10-11

Maj är här och med det har också kravet för att få framföra vattenskoter införlivats. Från och med nu krävs det enligt lag förarintyg för vattenskoter. För att få förarbevis behöver du ha genomgått en utbildning och genomgått ett godkänt prov. Alternativt kan du ansöka om förarbevis på dina befintliga nautiska behörigheter – så länge de är utfärdade innan 1 maj 2022.

– Det har talats om förarbevis för vattenskoter ganska länge och nu har det precis blivit verklighet. Vi tycker att det är positivt med ett förarbevis eftersom både kunskapen och kompetensen hos vattenskoterförare nu kommer att öka. Dessutom kan ett förarbevis återkallas vid felaktig körning, säger Jonathan Stillman, handläggare på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: NFB lanserar intygsapp – vårens nyheter för förarintyg

Förarbeviset utfärdas av Transportstyrelsen och utbildningen innefattar 15 timmar. Provet är både teoretiskt och praktiskt, och du måste ha fyllt 15 år för att få genomföra provet.

Men om du väljer att ansöka om förarintyg på dina gamla meriter så har du bara ett år på dig. Fram till den 30 april 2023 gäller övergångsreglerna för dig som har förarintyg för fritidsbåt, kustskepparintyg, manöverintyg för högfartsbåt eller en yrkesutbildning till fartygsbefäl.

– Även om de som söker enligt övergångsreglerna har ytterligare ett år på sig så ser vi gärna att de gör det så fort som möjligt. För personer som saknar tidigare behörigheter på sjön är det nu dags att boka in sig på en utbildning. Annars kommer dessa personer inte att få köra vattenskoter i sommar, säger Jonathan Stillman.

LÄS MER: Tusentals vill ha vattenskoterkort

Enligt Transportstyrelsen har man hittills utfärdat 30 000 förarbevis för vattenskoter.


Text: Elinor Karlin • 2022-05-02
BåtnyttLäsvärtFörarbevisFörarintygLäsvärtVattenskoter
Rulla till toppen