Ett antal sjömackar i Stockholms skärgård tvingas hålla stängt under en stor del av dygnet nu under högsäsong. Foto: Arkivbild

Båtnytt

Obemannade sjömackar stängs nattetid

Ett antal sjömackar i Stockholms skärgård tvingas hålla stängt när macken är obemannad. Det gäller specifikt vid högsäsong.

Text: • 2024-06-19 Uppdaterad 2024-06-24

Norrtälje räddningstjänst har förbjudit ett antal sjömackar att hålla självbetjäningen öppen under de tider då macken är obemannad. Det rapporterar tidningen Skärgården. Räddningstjänsten gör detta med hänvisning till en handbok från 2015 från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som säger att det är olämpligt att båtägare tankar vid obemannade sjömackar under högsäsong.

Förbudet trädde i kraft första juni och gäller fram till sista augusti. Det har direkt skapat problem, säger Sten Hollstrand vid Gräddö sjömack enligt Skärgården och berättar om irriterade kunder som ringer och frågar varför det inte går att tanka som vanligt:

– Senast idag ringde en båtägare och frågade ”när fan öppnar ni?” ”Vi öppnar klockan tio, sa jag” ”Ska jag stå här och vänta till klockan tio då” ”Ja, tyvärr,” svarade jag. Jag har pratat med flera gubbar i branschen som säger ”jag skiter i det här, jag har min kortautomat öppen i alla fall”.

Göran Gross, som äger Dyvik marina i Åkersberga, har stängt sina pumpar nattetid. Enligt honom har kunderna nu börjat bunkra bränsle i dunkar.

– Det ökar risken för olyckor vid transport och utsläpp i naturen när de fyller på själva vid bryggan.

Argumentet från Räddningstjänsten sägs vara att det under högsäsong är fler berusade, okunniga och slarviga människor ute på sjön och att det kan leda till olyckor med bensin som tankas rakt ner i sjön eller i båtar eller vid rökning nära bensinstationer.

Elin Bohman, pressekreterare vid MSB, sa i november förra året att handboken inte ska uppfattas som ”kravställningar” och att MSB inte utfärdar förbud, utan att sådant ska regleras i lagstiftning. Hon sa också att det kan bli aktuellt att uppdatera handboken, som har några år på nacken.

På Dalarö håller sjömackarna än så länge öppet, rapporterar Skärgården. Där är det Södertörns brandförsvarsförbund som inspekterar sjömackarna, och vid nästa inspektion kan det bli tal om att stänga under obemannade tider framöver, eftersom även de lutar sig mot MSB:s handbok.

Norrtälje räddningstjänst och MSB ska träffas för att diskutera hur MSB:s handbok ska tolkas i framtiden.

Uppdatering 2024-06-24: I Karlstad kommer den obemannade sjömacken på Kanikenäset vara öppen dygnet runt, enligt ett pressmeddelande från Karlstads kommun.

Läs mer:


Text: • 2024-06-19
Båtnytt
Rulla till toppen